Site icon olovka.info

Mamić optužuje: Sudija od mene lično primao mito

zdravko mamić mito

Nekada prvi čovjek FK Dinama Zdravko Mamić optužio je sudije iz Osijeka i predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske Ðuru Sešu da je od njega lično primao mito da bi mijenjao sudske presude i nazvao ga “kriminalcem i varalicom”.

“Ðuro Seša je zlotvor, kriminalac, varalica. Ovo nije moj šou, ovo nije kleveta. Rekao sam i ponavljam da sam spreman da se stavim na dispoziciju DORH-u i USKOK-u i institucjama da dokažem da je Seša kriminalac i da sam mu lično donosio novac u kancelariju kao predsjedniku suda da bi mijenjao sudske presude”, rekao je Zdravko Mamić novinarima u Mostaru.

Zdravku Mamiću i njegovom bratu Zoranu, Vrhovni sud Hrvatske je potvrdio presudu na 6,5, odnosno 4,5 godine zatvora zbog izvlačenja novca iz FK Dinama.

Zdravko Mamić, koji se iz Hrvatske sklonio u BiH uoči izricanja prvostepene presude 2018., na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru, rekao je da je sudija Seša “otimač novca građanima” i da time treba da se bavi hrvatska tajna služba.

Za Zvonka Vekića, sudiju Županijskog suda u Osijeku, Mamić je rekao da mu se približio prije bilo kakvog postupka koji je protiv njega i njegovog brata poveden i koji je, naveo je, “bio najbolji prijatelj svakodnevno s gospodinom Krušlinom, ubijali su se u hrani i alkoholu svaki dan”.

“Osim toga što su od mene tražili novac, ukupuno sam mu dao preko 500.000 evra, imam za to dokaze, koje je trebalo da podijeli sa Krušlinom i Antom Kvesićem koji je bio član Vijeća u drugom predmetu koji se vodi u Osijeku. Vekić je bio predsjednik Vijeća, a Kvesić član Veća koji su mi potvrdili optužnicu”, naveo je Mamić.

Rekao je i da su sudije najmanje 10-15 puta bili njegovi gosti u svečanoj loži Dinama, a neke je, kaže, slao i na prijateljsku utakmicu u Liverpul ili vodio na odmor u Dubaji.

Dodao je i da je jednom od sudija, Ljubi Priviću, poklonio sat vrijedan više od 20.000 evra, ali mu ga je ovaj vratio u panici iz straha, jer je nekoliko osoba vidjelo kada mu ga je poklonio.

Uz to i još mnogo drugih optužbi Mamić je rekao da je spreman da ide na detektor laži.

Za bivšeg ministra policije u dva mandata SDP-ove vlade Ranka Ostojića je rekao da je lično crtao “svastiku” na Poljudu.

“On je to crtao”, kaže Mamić.

Ističe da, ako braća Mamić moraju da vrate novac onda ga moraju vratiti i Lovren i Luka Modrić.

“Moj brat i ja nismo presuđeni za niti jednu kunu poreza. Preko Luke Modrića i Dejana Lovrena, oni su na račune primili iznose koji mi se stavljaju na teret. Luka Modrić ima i danas milione evra na tom računu, koje je podelio samnom kao investitorom, preko privatnog ugovora”, rekao je.

Sastali su se, kaže, i potpisali sporazum o podjeli novca.

“Nikada nijedan igrač u istoriji nije platio nijednu lipu poreza. Jedini u koji je platio je Dinamo. Ako braća Mamić moraju vratit novac, onda ga moraju vratiti i Lovren i Luka Modrić”, rekao je.

Uvjeren da će pravosnažna presuda biti oslobađajuća, Mamić kaže “nekoliko stickova sam podijelio zagrebačkim advokatima”.

“Kao da sam nešto predosjećao. Što će oni napraviti s tim stickovima ne znam, ali ono što ima DORH ima i nekoliko zagrebačkih advokata. O detaljima dalje ne mogu govoriti, ali mislim da sam ukazao na problem”, naveo je Mamić i pozvao predsjednika Zorana Milanovića da sa tim u vezi nešto preduzme.

(Tanjug)

Exit mobile version