Site icon olovka.info

Majkl Džej Foks dobio počasnog Oskara VIDEO

majkl džej foks

US actor Woody Harrelson presents honoree Canadian-American actor Michael J. Fox with the Jean Hersholt Humanitarian Award during the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' 13th Annual Governors Awards at the Fairmont Century Plaza in Los Angeles on November 19, 2022. (Photo by VALERIE MACON / AFP) (Photo by VALERIE MACON/AFP via Getty Images)

Glumac Majkl Džej Foks, koji je očarao publiku u TV komediji “Porodične veze” osamdesetih, kao i filmskim serijalom “Povratak u budućnost”, dobio je u subotu počasnog Oskara za rad na prikupljanju milijardu i po dolara za istraživanje Parkinsonove bolesti.

Foksu je kada je imao 29 godina dijagnostikovana Parkinsonova bolest, poremećaj nervnog sistema koji uzrokuje drhtanje i druge simptome. Kasnije je prekinuo glumačku karijeru i 2000. osnovao Fondaciju Majkl Džej Foksa za istraživanje Parkinsonove bolesti, kako bi pomogao u finansiranju potrage za lijekom.

„Ponizno stojim ovde prihvatajući vašu dobrotu“, rekao je kanadski glumac na pozornici na dodeli godišnjih Guvernerovih nagrada, gde mu je mnoštvo najvećih zvezda, uključujući Toma Henksa i Dženifer Lorens, aplaudiralo.

Foks je rekao da je najteži dio njegove dijagnoze bio „borba sa neizvesnošću“ i da je svoju dijagnozu držao u tajnosti godinama, jer kako je rekao, „nisam znao može li publika da se smije ako zna da se mučim“.

Kanadski glumac, koji sada ima 61 godinu, dobio je humanitarnu nagradu Džin Heršolt od upravnog odbora Akademije filmskih umjetnosti i nauka koja dodjeljuje Oskare, a najavio ga je prijatelj Vudi Herelson.

„Groznu dijagnozu pretvorio je u hrabru misiju“, rekao je glumac.

Majkl Džej Foks na dodjeli počasnog oskara
Exit mobile version