Site icon olovka.info

Lideri zapadnih zemalja osudili Lukašenkovo prisiljavanje Ryanaira da sleti u Minsk

roman protasovič

Mnoge zapadne zemlje su osudile naređenje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da se avion natjera na prizemljavanje kako bi uhapsili mladog opozicionara i aktivistu Romana Protaseviča.

Dvadesetšestogodišnjak se nalazio u avionu Ryanaira koji je letio iz Atine u Vilnjus, međutim borbeni avioni su avion preusmjerili u Minsk te je Protasevič po slijetanju uhapšen.

Incident je naišao na oštru osudu lidera EU, a zemlje su tražile hitno puštanje Protaseviča.

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda je pozvao EU na uvođenje novih sankcija Bjelorusiji kazavši bi takvi koraci “mogli imati veći utjecaj na ponašanje bjeloruskog režima”.

Desetine bjeloruskih zvaničnika, uključujući i predsjednika Lukašenka su već pod sankcijama EU koje uključuju i zabranu putovanja te zamrzavanje imovine. Sankcije su im uvedene kao odgovor na represiju nad protivnicima u državi.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen je rekla da će “nečuveno i nelegalno ponašanje imati posljedice”.

Micheál Martin, premijer Irske, u kojoj je sjedište Ryanaira, opisao je slučaj kao “apsolutno neprihvatljiv”, dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je ovo “ozbiljan i opasan incident”.

Američki državni sekretar Antony Blinken osudio je “šokantan čin” i rekao da administracija predsjednika Joea Bidena “koordinira planove za naredne korake”.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je ovo nazvao “neviđenim aktom državnog terorizma”.

(Klix)

Exit mobile version