Site icon olovka.info

Lideri SPD Šrederu uputili ultimatum da se povuče iz ruskih firmi

gerhard šreder

Biv·i nemacki kancelar Gerhard ·reder je na funkcijama u ruskim energetskim kompanijama Severni tok 1 i 2 i predsednik je nadzornog odbora u koncernu Rosnjeft. (dpa - standardna prava upotrebe) Foto: Kay Nietfeld/dpa

Lideri Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) uputili su ultimatum bivšem kancelaru i nekadašnjem predsjedniku te stranke Gerhardu Šrederu da podnese ostavku na funkcije u ruskim državnim preduzećima. Ako Šreder to ne učini, SPD će odlučiti o daljim koracima, a u stranci već ima zahtjeva za isključenje.

Lideri SPD Lars Klingbajl i Zaskija Esken su u pismu koje su poslali Šrederu zahtijevali “brz” odgovor, kako je u četvrtak rekao Klingbajl. Međutim, on nije naveo konkretan datum.

Šreder je među socijaldemokratama ostao “potpuno izolovan,” rekao je Klingbajl. U rukovodstvu SPD više nema nikoga ko “iole odobrava ili opravdava” Šrederove postupke.

Šreder je na funkcijama u ruskim energetskim kompanijama Severni tok 1 i 2 i predsednik je nadzornog odbora u koncernu Rosnjeft. Uz to, treba da preuzme jednu od pozicija u nadzornom odboru Gasproma.

Bivši kancelar zbog veza sa Rusijom već dugo trpi kritike. Važi za dugogodišnjeg prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina. Četvoro zaposlenih u njegovoj kancelariji nedavno je dalo otkaz.

Bundesligaš Borusija Dortmund oduzeo je Šrederu počasno članstvo. Nemački fudbalski savez (DFB) od Šredera traži da se ili odrekne pozicija u ruskim kompanijama ili mjesta počasnog člana u DFB.

U SPD je prvi zahtjev za Šrederovo isključenje iz stranke podnio ogranak u Hajdelbergu.

Komesarka za migracije Donje Saksonije Doris Šreder-Kepf, bivša Šrederova supruga, ogradila se u četvrtak od Putina nakon kritika zbog njenih ranijih izjava o ruskom predsjedniku.

(DPA)

Exit mobile version