Site icon olovka.info

Lideri EU u teškim mukama: Macron lupao rukom od stol, pregovori ušli u četvrti dan

makron lupao o sto

Lideri Evropske unije još uvijek pokušavaju doći u zajedničku prostor razumijevanja koji bih ih doveo do dogovora oko paketa pomoći za oporavak od ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Kako se izvještavalo u subotu i nedjelju, velike su razlike u shvatanju i prioritetima među državama članicama. Prvenstveno, pojedini lideri smatraju da je paket težak 750 milijardi eura pretežak te da bi trebao doći u vidu kredita, a ne granta, odnosno nepovratnih sredstava.

Razgovori su teški, a zabilježene su i teške riječi. Reporter AFP-a kazao je da je francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak ujutro lupio rukom od stol zaprijetivši da će napustiti pregovore.

Macron je kazao kako Francuska i Njemačka žele “plan bez presedana i kompromis” i da svaka članica mora uzeti dio odgovornosti.

Kako se saznaje, razgovori među predstavnicima država članica trebali bi se nastaviti danas u 12 sati.

Prvi susret počeo je u petak, a kako bi se, između ostalog, razgovaralo i o sedmogodišnjem budžetu Evropske unije. Ipak, paket za oporavak je u fokusu zbog velikih posljedica koje je pandemija ostavlja na ekonomiju Evrope.

Države članice su razdvojene po liniji onih koje je pandemija najviše pogodila i onih koji su zabrinuti za finansijsku težinu poduhvata.

Holandija i Švedska smatraju da bi novac trebao biti dijeljen u vidu kredita, a ne granta, ali Španija i Italija su očajne u namjeri da se paket što prije usvoji kako bi krenule u oporavak.

Mađarski premijer Viktor Orban je optužio holandskog kolegu Marka Ruttea da koristi paket pomoći kako bi se politički svetio određenim članicama. Također, Mađšarska i poljska su zaprijetile vetom ako se sredstva za pomoć budu držala podalje od zemalja koje ne poštuju “određene demokratske standarde”

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je optimista i vjeruje da će se dogovor postići, a njegova njemačka kolegica Angela Merkel smatra da je moguće da dogovor uopće ne bude postignut.

Izvor klix.ba

Exit mobile version