Site icon olovka.info

Kupujemo zimske gume: 5 pitanja, 5 odgovora

kupujemo zimske gume

U periodu od 15.11. do 15.04 naredne godine na teritoriji BiH zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove. Pošto su reklamne kampanje već uveliko počele odlučili smo obratiti pažnju na ovu tematiku.

Zimske gume moraju biti ispravnih parametara i u dobrom stanju. O nekim stvarima se može “pregovarati”, a o nekim ne!

1. Moraju li zimske gume biti uže od ljetnih?


Kod modernih automobila, veličina zimskih guma može biti jednaka ljetnjim gumama. Naravno, veličina guma, a posebno njihova širina i profil (u praksi: visina bočnih zidova) utiču na različite parametre ponašanja automobila u određenim situacijama. Uža guma se bolje snalazi u dobokom snijegu i otpornija je na akvaplaning, ali na suhom i glatkom asfaltu koči lošije nego široka. Dakle, kupujmo zimske gume iste veličine kao i ljetne, osim u slučaju ako imamo ljetne točkove “ekstremne veličine” (a opet gotovo svaki automobil može imati felge različitih dimenzija).

2. Kupujem komplet felni sa zimskim gumama – mora li veličina biti ista kao za ljetne?


Ne. Kupovinom kompleta zimskih gumi sa felgama imamo priliku izabrati one koji imaju najprikladnije parametre za zimske uslove. Primjer: ako je automobil tvornički opremljen felgama od 16, 17 ili 18 inča, tada će u zimskim uslovima najveća felga biti nepraktična, jer će gume koje odgovaraju našem automobilu i ovim felgama imati nizak profil – a to negativno utiče na udobnost vožnje i povećava vjerovatnoću oštećenja točka. Buduči da, posebno na kraju jesensko-zimskog razdoblja, ceste imaju puno oštećenja, bit će praktičnije odabrati (ovdje: 16-inčne) i uskladiti felge i gume sa višim profilom. Takvi će točkovi također biti puno jeftiniji – felge će biti jeftinije, a gume također.

3. Mogu li kupiti zimske gume s indeksom brzine nižim od maksimalne brzine automobila?


Dopušteno je, ali u takvoj situaciji u automobilu, na mjestu vidljivom vozaču se trebaju postaviti podaci o ograničenju brzine koje proizlazi iz korištenih guma.

Index brzine gume – maksimalna brzina koju guma može izdržati pri dozvoljenom opterećenju. Najčešće su to oznake T (190 km/h), H (210 km/h) i V (240 km/h).

Primjer: oznaka gume 195/65 R 15 91 H.

Riječ je o posljednjoj slovnoj oznaci (H) koja označava maksimalnu brzina koju guma može izdržati pri dozvoljenom opterećenju, u ovom slučaju 210 km/h. Veći brzinski indeks znači kako je guma sastavljena od kvalitetnije smjese koja garantuje sigurnost pri većim brzinama. Tabela indeksa brzine predstavlja internacionalnu normizaciju u kojoj se mogu pronaći indeksi s odgovarajućim maksimalnim brzinama za koje su gume namijenjene

4. Mogu li kupiti zimske gume s indeksom nosivosti nižim od preporučenog?


Ne. Ovo ne biste trebali raditi. Gume s preniskim indeksom opterećenja sklone su oštećenjima, a ako je automobil jako opterećen, mogu se iznenada oštetiti, popraćeni naglim gubitkom pritiska – što je opasno!

Indeks nosivosti (opterećenja) gume – maksimalna težina koju guma može izdržati pri određenoj brzini.

Primjer: oznaka gume 195/60 R 15 91 H.

Posljednja brojčana oznaka (91) označava indeks opterećenja gume (eng. load), odnosno maksimalnu težinu koju guma može izdržati pri određenoj brzini koja je naznačena na gumi (u ovom slučaju H = 210 km/h). U konkretnom slučaju oznaka 91 garantuje da guma može izdržati maksimalnih 615 kg opterećenja.

5. Gazni sloj mojih zimskih guma dubok je 4 mm. Hoću li ih voziti još jednu zimu?


Četiri mm je granica za zimske gume, za ljetne gume je ova vrijednost (kod većine modela) 3 mm. Sa zimskim gumama čija dobina gaznog sloja iznosi 4mm  možete voziti do proljeća, ali uz ograničenu brzinu i uz smanjen stepen sigurnosti. Savjet: takve gume je bolje zamjeniti novim, zašto riskirati?

Izvor automobili.ba

Exit mobile version