Site icon olovka.info

Kraj 30-godišnjeg čekanja: Čelsi doneo titulu Liverpulu

liverpul šampion premier lige

U poslednjem meču 31. kola Premijer lige, ujedno u derbiju kola Čelsi je na Stamford Bridžu savladao Mančester Siti 2:1 i na taj način Liverpul je postao šampion Premijer lige.

Mančester Siti morao je da pobijedi na Stamford Bridžu, kako bi zadržao makar teoretsku šansu da odbrani titulu. Ili bolje rečeno, odloži slavlje Redsa. Ipak, nisu uspjeli da osvoje tri boda i na taj način Liverpul se konačno upisao među šampione Premijer lige i postao je tek sedmi klub koji je došao do trofeja u reformisanom elitnom ligaškom takmičenju Engleske. A poslednju titulu nacionalnog šampiona Liverpul je osvojio prije ravno 30 godina i konačno je došao kraj ovog dugog posta.

Što se tiče same utakmice na Stamford Bridžu, opravdala je epitet derbija. Domaćin se odlučio da vreba priliku iz kontre i prepustio je inicijativu Sitiju. Građani su imali prvu šansu, preko Fernandinja, koji je glavom odlično šutirao, ali je Kepa izvanredno intervenisao. Na drugoj strani odličnu priliku imao je i Kristensen. Do gola prvi stižu Plavci. Veliku grešku na Mendija i Gundoana na polovini protivnika iskoristio je Pulišić, koji je uzeo loptu, spustio se ka golu Edersona, lepo se oslobodio Mendija i poslije trka dugog 40-ak metara, imao je snage i pribranosti da smireno plasira loptu pored Brazilca i zatrese mrežu.

Tim rezultatom se otišlo na poluvrijeme, a posle pauze Siti je bio sasvim druga ekipa. U 55. minutu Kevin de Brujne je potvrdio da je jedan od najboljih fudbalera današnjice i fenomenalnim golom iz slobodnog udarca poravnao je rezultat. Već u narednoj akciji Siti je mogao do potpunog preokreta. De Brujne je pokrenuo akciju, Marez odlično proigrao Sterlinga, koji se našao oči u oči sa Kepom, savladao ga, ali je pogodio stativu.

Utakmica, a samim tim i bora za titulu, odlučena je u 77. minutu. Fernandinjo je sa gol linije sklonio loptu rukom, što nije odmah video sudija Atvel, ali je VAR pokazao da je napravljen prekršaj. Dosuđen je opravdano penal, a Brazilac je dobio crveni karton. Siguran sa bele tačke bio je Vilijan i doneo novu prednost Čelsiju, ispostaviće se i nova tri boda.

Mančester Siti je drugi sa 63 boda, 23 manje od Liverpula sedam kola pre kraja. Čelsi je zadržao četvrtu poziciju sa 54 boda, samo jedan manje od trećeplasiranog Lestera, a pet više od petoplasiranog Mančester Junajteda i šestog Vulverhemptona.

sportklub.rs

Exit mobile version