Site icon olovka.info

Kozmetika iz kućne radinosti koja stvarno „radi“ by Ines Erceg

Kozmetika iz kućne radinosti

Za razliku od pokušaja depilacije šećernom pastom koja je bila potpuni promašaj, postoje recepti iz kućne radinosti koje koristim već dugi niz godina i koji bar kod mene stvarno „rade posao“. Posebno se kunem u masku od žumanjaka. Da vas ne bih držala u neizvjesnosti, podijeliću te recepte/savjete ovdje.

Maska od žumanjaka

Kozmetika iz kućne radinosti: Maska od žumanjaka

Ova prirodna maska će vašoj kosi dati sjaj i živost. Iako su svi sastojci prirodni, ne preporučuje se da je koristite više od jednom mjesečno.
Potrebni sastojci: žumanjci, maslinovo ulje, med.
U zavisnosti od dužine Vaše kose odredite količinu žumanjaka. Za kosu srednje dužine će Vam biti potrebna 3 žumanjka, 2 supene kašike maslinovog ulja i 1 kašika meda. Sastojke sjediniti i promiješati. Možete koristiti i mikser. Ovu smjesu nanijeti na kosu i držati sat vremena. Potom kosu isprati na uobičajen način. Divite se rezultatima.

Ulje od lavande za opuštanje i bolji san

Kozmetika iz kućne radinosti: Ulje od lavande

Ovo ulje možete i sami napraviti ako imate svježu lavandu i maslinovo ulje, ali neće biti problem ni ako ga kupite od nekog provjereno dobrog proizvođača. Najbolje je da ga koristite prije spavanja, nakon što ste se istuširali. Iako ne škodi ni mazanje cijelog tijela, za ljude koji možda ne vole toliko lavandu biće dovoljna i masaža stopala. Svakom stopalu pojedinačno posvetite 10-ak minuta. Masirajte ih onako kako mislite da je najbolje. Gledajte da ih tokom masaže ugrijete. Već ćete se osjećati bolje i opuštenije i san će Vam biti kvalitetniji.

Piling od taloga kafe

Kozmetika iz kućne radinosti: Piling od taloga kafe

Djeluje pomalo čudno, ali da, piling od taloga kafe, kako ga mi u narodu zovemo soc, ima pozitivan učinak na našu kožu. Postupak je jednostavan, socom uradite piling cijelog tijela, te ga isperete. Takođe možete napraviti neku vrstu maske za lice koju ćete držati 20-ak minuta, te isprati toplom, a zatim i hladnom vodom. Nakon ovog pilinga osjećaćete se fantastično i nekako puni energije. Kažu da kafa ima i pozitivan uticaj na smanjenje strija, ipak to ne možemo sa sigurnošću tvrditi. U svakom slučaju, korisno je.

Važna napomena: ako koristite talog kao masku za lice, a imate suvu kožu, potrudite se da je nakon maske hidratizirate.

Kora od banane za glatko lice

Kozmetika iz kućne radinosti: Kora od banane za glatko lice

Ako se osjećate umorno i želite malo da osvježite lice, ova maska je idealna za vas. Korom od banane istrljajte lice i ostavite da djeluje pola sata. Zatim isperite toplom, pa hladnom vodom. Nije bitno u koje doba dana ovo radite, ali osjećaj je bolji ujutro.

Med blagotvorno djeluje na kožu

Kozmetika iz kućne radinosti: Med blagotvorno djeluje na kožu

Što se meda tiče, njega možete koristiti da umirite akne, a takođe je dobar kao neka vrsta prirodnog balzama za usne koje će se oporaviti i zablistati punim sjajem te biti meke i zdrave. Ako ste skloni alergijama, budite oprezni jer med često zna izazvati alergijske reakcije.

Poenta ovih kućnih proizvoda nije da sada ispraznimo pola frižidera i stavimo na lice i kosu sa ciljem da kao uštedimo neki novac. Čar ovakvih tretmana kod kuće je da odvojimo malo vremena samo za sebe, a da uz to uradimo nešto neobično i drugačije, te da se dobro zabavimo.

Ines Erceg, olovka.info

Exit mobile version