Site icon olovka.info

Košarkaši SAD u finalu OI u Tokiju, čekaju Slovence ili Francuze

košarkaši sad oi tokio

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država plasirala se u finale Olimpijskih igara u Tokiju nakon preokreta i na kraju uvjerljive pobjede protiv Australije rezultatom 97:78.

Australijanci puno bolje otvaraju meč i u čitavoj prvoj četvrtini kontrolisali su prednost, a nakon 10 minuta i prve pauze rezultat na semaforu bio je 24:18 za Australiju.

U takvom ritmu Australijanci su još bolje zaigrali u drugoj četvrtini, ubrzo su napravili seriju od 8:0 i došli do prednosti od 15 poena (41:26), no nakon toga se Amerikanci bude, počinju igrati onako kako se od njih očekuje i već do poluvremena dolaze do rezultata 45:42.

Odmah na početku drugog poluvremena Amerikanci su došli i do potpunog preokreta, a već na kraju treće dionice imali su 19 poena prednosti. Bilo je 74:55, nakon čega je bilo jasno pitanje pobjednika i da će Amerikanci morati samo mirno privesti meč kraju.

To su i uradili te tako, iako na početku nije izgledalo kao da će to biti lagan posao, osigurali prolazak u finale Olimpijskih igara, gdje će igrati protiv boljeg iz duela Francuske i Slovenije.

Najefikasniji igrač na meču bio je Durant, koji je ubacio 23 poena, a pratio ga je Booker s 20 poena. U redovima Australije najviše poena je ubacio Mills (15), a pratio ga je Exum sa 14 poena.

Na kraju treba dodati i to da je ovaj susret polufinala sudio bh. arbitar Ademir Zurapović, najbolji bosanskohercegovački košarkaški sudija kojem su ovogodišnje igre prve u karijeri. Četrdesetdevetogodišnji arbitar iz Tuzle je FIBA-in sudija od 1995. godine, a do sada je sudio na čak osam Evropskih prvenstava.

Exit mobile version