Site icon olovka.info

Kontroverzni ruski general Sergej Surovikin novi komandant ruskih vojnih snaga u Ukrajini

Sergej Surovikin

Rusko Ministarstvo odbrane imenovalo je generala armije Sergeja Surovikina /56/ na mjesto komandanta “specijalne ruske vojne operacije” u Ukrajini, javlja RIA Novosti.

Saopštenje Ministarstva odbrane uslijedilo je nakon što su početkom sedmice smijenjeni komandanti dva od pet ruskih vojnih oblasti, podsjeća Rojters.

Sergej Surovikin i Vladimir Putin

Sergej Surovikin /56/ iz Novosibirska je glavnokomandujući vazdušno kosmičkih snaga i heroj Ruske Federacije.

On je učestvovao je u Drugom čečenskom ratu, vojnoj operaciji u Siriji u oružanom sukobu u Tadžikistanu.

General Surovikin, bio je zapovjednik Istočne vojne oblasti od 2013. do 2017, kada je imenovan zapovjednikom VKS-a, grane ruske vojske nastale spajanjem ruskog ratnog zrakoplovstva i svemirskih odbrambenih snaga.

Iza Surovikina je, pak, niz kontroverzi, od optužbi za korupciju do optužbi za nasilničko ponašanje. Dok je služio kao komadant 34. motorizovane pješadijske divizije, pukovnik Viktor Čibizov ga je 2004. optužio da ga je pretukao jer je glasao za pogrešnog kandidata.

Sergej Surovikin

Samo mjesec dana kasnije, zamjenik komandanta divizije za naoružanje, brigadir Andrej Štakal se upucao pred Surovikinom i zamjenikom komandanta vojne oblasti, nakon što se Surovikin derao na njega i vrijeđao ga. Vojni sud oba je puta oslobodio Surovikina.

Surovikin je 2011. bio zadužen i za uspostavljanje ruske Vojne policije kao zasebne grane unutar vojske, no zbog sukoba između Ministarstva obrane i Ureda vojnog tužiteljstva ostao je bez željenog zapovjedništva nad tom jedinicom.

Njegov uspon kroz ruske oružane snage, a pogotovo njegovo imenovanje za generala zbora 2021. godine, naveo je pojedine analitičare da spekulišu kako se radi o oficiru kojga Ruski vrh priprema da jednoga dana naslijedi sadašnjeg čelnika Združenog štaba ruske vojske, Valerija Gerasimova.

Exit mobile version