Site icon olovka.info

Konačni rezultati izbora u Finskoj: Desničari slave pobjedu, vladajuća koalicija u problemu

Finska izbori 2023

Nakon što je obrađeno 100 posto glasova na parlamentarnim izborima u Finskoj, mediji u ovoj državi objavili su i zvanične rezultate izbora.

Prema zvaničnim podacima, izlaznost na izborima bila je 71,9 posto, a kao što su pokazali i preliminarni rezultati, desničarske strane zabilježile su veliki rast.

Naime, Partija nacionalne koalicije koja sebe ideološki svrstava u desni centar osvojila je najveći broj glasova, te će u novom sazivu parlamenta imati 48 pozicija. Za razliku od prethodnog izbornog ciklusa 2019. godine, stranke je zabilježila rast od 10 pozicija.

Druga stranka po veličini u finskom parlamentu biće Finska stranka, desničarska partija koju predvodi Riikka Purra. Oni su u odnosu na 2019. godinu osvojili sedam više pozicija, te će u novom sazivu imati 46 mjesta.

Premijerka Sanna Marin, iako je osvojila kao pojedinac ubjedljivo najveći broj glasova, svoju popularnost nije u potpunosti uspjela prenijeti na SDP koji je ove izbore okončao na trećoj poziciji. Socijaldemokratska partija Finske imaće 43 mjesta u parlamentu što je tri više u odnosu na 2019.

Kada je riječ o drugim strankama, posebno se važno osvrnuti na stranke koje su zajedno sa SDP-om činile koaliciju u dosadašnje mandatu. Stranka centra osvojila je 23 mjesta u parlamentu što predstavlja pad od osam pozicija. Zeleni i Lijeva alijansa zabilježili su veliki pad s obzirom na to da su osvojili 13 odnosno 11 mjesta što je za sedam tj. pet mjesta manje u odnosu na prethodni izborni ciklus.

Švedska narodna partija zadržala je svoju poziciju u odnosu na 2019. godinu, te će imati devet mjesta u parlamentu.

/Klix/

Exit mobile version