Site icon olovka.info

Kolina najavio novo pravilo u fudbalu nakon što je Liverpul ponizio Junajted

Pjerluiđi Kolina

Još odzvanja nevjerovatna igra Liverpula koji je proteklog vikenda deklasirao Mančester junajtted u najvećem derbiju engleskog fudbala sa velikih 7:0.

Zbog toga FIFA ozbiljno razmišlja da uvede novo pravilo nakon što ekipe dožive poniženje na terenu kao u ovom slučaju.

Šef sudijske organizacije FIFA Pjerluiđi Kolina doveo je u pitanje odluku sudije Endija Medlija da produži meč odigran na Enfild Roudu za tri minuta.

Medli je odlučio da produži meč ukupno za tri minuta. bez obzira na to što je postignuto čak šest golova i izvršeno ukupno 10 izmjena.

FIFA insistira da nadoknada bude što duže i da se što više nadoknadi izgubljeno vrijeme, kao što je to bio slučaj na Mundijalu, ali se u Premijer ligi i dalje ne pridržavaju ovog pravila.

Prošle sedmice na 10 utakmica Premier lige, a njih četri su trajale 100 minuta. Dvije su trebale trajati duže ne samo zbog rezultata 7:0 i 4:0 (Brajton – Vest Hem), a sudija je vjerovatno odlučio da nema potrebe za većom nadoknadom.

Foto: REUTERS/Carl Recine

„Na Enfildu je u drugom poluvremenu postignuto šest goova. Mogu razumjeti da je teško svhvatiti da se produži utakmica za relevantnu nadoknadu kada je 7:0. Ali propozicije takmičenja govore da ukupna gol-razlika odlučuje u konačnom poretku i na kraju jedan postignuti gol može napraviti razliku“, rekao je Kolina.

Ipak, čuveni italijanski sudija smatra da bi se trebalo uvesti „milosrdno pravilo“ u ovakvim i sličnim situacijama.

„Možda ćemo odlučiti da se u budućnosti ne nadoknađuju utakmice ukoliko je razlika između timova u 90. minutu određen broje golova, ali da to bude u skladu sa pravilima takmičenja. To zvuči kao zdrav razum, ali zdrav razum nije zdrav razum ako utiče na nekog. Španija je vodila protiv Kostarike sa 6:0 i utakmica je produžena osam minuta. Španije je u nadoknadi postigla još jedan gol i pobijedila 7:0, a taj gol je mogao koštati Španiju ili Kostariku prolaska grupne faze na Svjetskom prvenstvu.“

Predsjednik FIFA, Đani Infantino je nedavno rekao da će se lige naći prod prismotrom da se osigura da se utakmice nadoknađuju FIFA metodom. To znači da ćemo u budućnosti gledati veliki broj utakmica koje traju preko 100 minuta.

Exit mobile version