Site icon olovka.info

Koliko je opasna hipoglikemija?

hipoglikemija

Hipoglikemija doslovno znači „niski šećer u krvi“, a nastupa kada nivo šećera u krvi padne ispod 3 mmol/l. Ovaj se poremećaj najčešće javlja kod osoba oboljelih od dijabetesa, a u rijetkim slučajevima može zadesiti i druge ljude.

Hipoglikemija je opasna za dijabetičare tipa 2 ukoliko svoje stanje liječe određenim tabletama ili injekcijama insulina. Čak i tada se hipoglikemija može izbjeći prelaženjem na drukčiji način prehrane. Ako se simptomi prepoznaju na vrijeme hipoglikemija se može jednostavno liječiti i bez stručne pomoći liječnika.

Simptomi

Ako iskusite hipoglikemiju, vjerojatno ćete imati neke od ovih simptoma: osjećaj slabosti, pospanost, zbunjenost, znojenje, drhtavicu, glad, uznemirenost, iritiranost i vrtoglavicu. Možete gubiti koncentraciju i problijediti. U jako teškim slučajevima osoba može izgubiti svijest, pa čak i pasti u komu. Kod dijabetičara simptomi uključuju: mučninu, glavobolju, ubrzano kucanje srca, besvjesno stanje, komu ili grčenje.

Prevencija

Nivo šećera u krvi podići će manji, ali češći obroci. Konzumirajte zdravu hranu, cjelovite žitarice, fermentirane mliječne proizvode, poput sira, te nemasno meso i ribu. Izbjegavajte alkohol, kofein i duvanski dim jer oni dovode do nagle promjene nivoa šećera u krvi.

Liječenje

Hitna će ljekarska pomoć biti potrebna dijabetičarima koji tokom napada hipoglikemije izgube svijest. Ljekar će oboljelom dati injekciju glukoze direktno u krvotok. Konvencionalnim liječenjem hipoglikemije kod dijabetičara se nastoji regulisati nivo, odnosno ravnoteža glukoze i insulina u krvi. To je često moguće postići prilagodbom prehrane. Savjetuju se češći, ali manji obroci sastavljenih od namirnica bogatih složenim ugljikohidratima (mahunarke, tjestenina, hljeb i krompir), vlaknima (povrće) i masnoćama.

Takođe, valja izbjegavati jednostavne šećere (slatkiši i kolači), alkohol i voćne sokove. Ako je potrebno primijeniti lijekove, ljekar će vam preporučiti streptozotocin ili diazoksid. Oni će ograničiti proizvodnju insulina i povisiti nivo šećera u krvi.

Exit mobile version