Site icon olovka.info

Koju srednju školu odabrati? Ines Erceg

Koju srednju školu odabrati

Vrijeme je matura, bliži se i kraj školske godine. Svima će ostati u sjećanju kao posebna jer je prvi put nastava izvođena na daljinu, van učionica. Osim toga, oni koji ove godine završavaju deveti razred upamtiće je kao godinu promjena i početka novog poglavlja u životu i obrazovanju. Zato je veoma važno koju srednju školu ćete odabrati.

Društvo (ni) je bitno. Znam, znam. Mnogi od vas žele baš u tu školu jer će ići i vaši najbolji drugari pa ne želite da se razdvajate ni u srednjoj školi. Oprostite što sam gruba, ali ne budite glupi. Mnogo je bolje da birate školu koju vi želite, pa makar nikoga tamo ne poznavali. Nove drugare ćete upoznati. A ova prijateljstva ako su jaka, preživjeće sve. Ionako poslije srednje škole dolaze neka nova razdvajanja, a na njih sigurno nećete moći uticati. Dakle, upišite školu zbog sebe, a ne zbog drugih.

Strukovne škole. Vjerujem da je jako dobro pronaći neki zanat koji nas zanima, pa upisati školu koja nas može naučiti tom zanatu. To nije nikakva sramota. Naprotiv. Veoma je korisno znati neke vještine, a još ako se radi o zanatima koji su rijetki, biće vam lako da pronađete posao. Iz mog laičkog ugla čini mi se da se nekako najviše „isplati“ biti frizer, kozmetičar, automehaničar i kuvar. Vi nemojte gledati šta se isplati, nego da li ćete sutra voljeti taj posao. Ako budete dobro učili, niko nije rekao da ne možete kasnije upisati dodatnu godinu, a zatim i fakultet.

Strukovne škole, četvrti stepen. Ovo vam dođe kao jednu stepenicu iznad trogodišnjih zanimanja a tu imate neke druge profesije kao što su farmacija, medicina, veterina i slično. U zavisnosti u kojem mjestu živite, možete pronaći jako kvalitetne škole i osposobiti se za buduće zaposlenje. Nadam se da ćete se i ovdje voditi time šta volite i šta vam „leži „ a ne time šta se isplati. To ne kažem da bih pametovala, nego se kroz život pokaže koliko smo bili u krivu.

Riječ dvije o gimnaziji. Istina je da gimnazija daje najšire opšte obrazovanje i da je odlična podloga za fakultet, pa ako se ne pronalazite u nekim stručnim zanimanjima gimnazija će biti odličan izbor. Osim opšte postoje i jezička, matematička, informatička gimnazija kao i vjerske škole koje su u rangu gimnazije (medresa, katolička i pravoslavna gimnazija). Morate znati da nakon ove škole ne stičete zvanje i da je i više nego poželjno da nastavite svoje školovanje na nekom od fakulteta. Bez obzira što će vaše znanje biti bogato, a poznavanje opšte kulture na zavidnom nivou, ako ne završite fakultet nepismena Saška sa trećeg sprata će svaki dan da vam govori „Gimnazija hahahaha, bez fakulteta nije ništa. Hahahaha”. I nažalost, biće donekle u pravu.

Koju god školu da odaberete, gledajte da budete dobri učenici. Onoliko koliko možete. Iako je sve šareno, veselo i lepršavo, srednjoškolski dani su staza prema našoj budućnosti i ako tu nešto zabrljamo, kasnije će nam biti teško da to popravimo. Zato, pamet u glavu. Srećno!

Ines Erceg, olovka.info

Exit mobile version