Site icon olovka.info

Ko je novi premijer Australije Entoni Albenis: Lider iz radničke klase

Entoni Albenis

Pobjednik parelamentarnih izbora u Australiji, kaburista Entoni Albenis, koji od sutra postaje premijer, pragmatičan je lider iz radničke klase koji je obećao da će okončati podjele u zemlji.

“Želim da promijenim zemlju. Želim da promijenim način na koji politika funkcioniše u ovoj zemlji. Želim da imam odnose saradnje”, izjavio je jutros lider Laburista koji se priprema da preuzme vlast poslije devetogodišnje vladavine konzervativaca, prenosi Rojters.

Entoni Albenis je izrazio želju da okuplja i podstiče ljude na saradnju, uključujući države i teritorije, kao i lokalne vlasti.

On je obećao da će okupiti i sindikate i poslodavce i druge organizacije na predstojećem samitu o zapošljavanju.

Konzervativni premijer Skot Morison prethodno je priznao poraz na izborima i čestitao Albenisu na pobjedi.

Na konačne rezultate će se duže čekati pošto se završi prebrojavanje rekordnog broja glasova poslatih poštom.

Pedesetdevetogodišnji Albaniz je u parlament prvi put ušao 1996. godine. 

Tokom unutarpartijskih sukoba u prvoj deceniji ovog vijeka, Albenis je otvoreno kritikovao obje strane. Stekao je reputaciju saradljivog političara koji je spreman da radi i sa onima koji zastupaju drugačije ideološke stavove, što se naročito pokazalo dok je predsjedavao parlamentom.

Nakon poraza 2010. godine, laburisti su uspjeli da oforme manjinsku vladu, a parlament je radio iznenađujuće efikasno – štaviše, to je bio najefikasniji australijski parlament kada je riječ o donošenju zakona, a predvodio ga je upravo Entoni Albenis.

Sa svega 12 godina, Albenis je učestvovao u organizovanju protesta podstanara, kako bi sprečio da se investitorima proda stambeni objekat u kojem je živio sa majkom, a koji je u državnom vlasništvu.

Oni koji ga poznaju, kažu da je pragmatičan, ali i borac za društvenu pravdu – osjećaj koji je stekao još u djetinjstvu.

“To mi svaki dan daje odlučnost, da pomažem ljudima koji su u situaciji u kakvoj sam ja nekad bio, da imaju bolji život”, rekao jeAlbenis u januaru za Nacionalni pres klub.

Tada je podsjetio kako je u detinjstvu zavisio od komšija koji su ga hranili, kada njegova majka, koja je živela od invalidske penzije, nije mogla da ga izdržava.

On je bio prvi u svojoj porodici koji je pohađao univerzitet – studirao je ekonomiju, kada se uključio i u studentsku politiku. Tada je polako počeo da gradi svoju političku karijeru.

Za šta se zalaže Entoni Albenis?

Kada je riječ o političkim stavovima, Albenis je republikanac, i zalaže se za promjenu sadašnjeg statusa Australije kao ustavne monarhije. Međutim, povodom platinastog jubileja kraljice Elizabete Druge, Entoni Albenis je izjavio:

“Ima mnogo Australijanaca koji ne podržavaju princip monarhije, ali koji je poštuju (kraljicu). Možete biti republikanac, kao što sam ja, a da ipak gajite veliko poštovanje prema kraljici. Svoju službu vrši sa vjernošću, integritetom i ljudskošću, a ponekad se potkrade i humor”. 

Zalaže se i za pravo na abortus, navodeći da žene imaju pravo izbora. Smatra i da treba da bude legalizovano pravo na eutanaziju.

Zastupnik je prava LGBT populacije i često učestvuje na godišnjim paradama u Sidneju.

Protivio se politici vlade, koja je odbijala tražioce azila koji su u Australiju stizali brodovima. 

“Ja ne bih mogao da odbijem ljude, porodice s djecom kada bi stigli brodovima”.

Kada su u avgustu prošle godine talibani došli na vlast u Avganistanu, tražio je od vlade da izbjeglicama iz Avganistana omogući pravo stanovanja.

(Agencije)

Exit mobile version