Site icon olovka.info

Ko finansira SZO? SAD 116 miliona dolara, BiH 57.420…

szo finansije

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) finansira se sredstvima 194 države članice, dvije pridružene članice, kao i donacijama izvana. Ipak, najveći dio sredstava za rad SZO potiče iz Sjedinjenih Američkih Država.

SZO također prima sredstva od neprofitnih organizacija, fondacija, kompanija, univerziteta i vladinih saveza. Na primjer, nakon Sjedinjenih Država najveća sredstva u sezoni 2018/2019. Svjetska zdravstvena organizacija dobila je od Fondacije Bill&Melinda Gates, Globalnog saveza za vakcine i imunizaciju Gavi, te Velike Britanije.

SZO finansijeri

Članarine, poznate kao procijenjeni doprinosi svake zemlje, izračunavaju se u skladu s bogatstvom i veličinom populacije te zemlje.

Tako je za 2020/2021. godinu članarina za Afganistan iznosila 33.500 dolara, a članarina za Ameriku 116 miliona dolara ili članarina za Kinu 57 miliona dolara.

Njemačka je platila više od 29 miliona dolara, Japan blizu 50 miliona dolara, Francuska 21 milion dolara, Italija gotovo 16 miliona dolara… Članarina za Bosnu i Hercegovinu za sezonu 2020/2021. iznosila je 57.420 dolara.

Kompletnu listu članarina za sve zemlje možete pogledati OVDJE.

Ipak, vrijedi naglasiti da članarine zemalja čine tek polovinu sredstava Svjetske zdravstvene organizacije. Najveći dio kolača su dobrovoljne donacije.

Izvještaj SZO za 2018/2019. prikazuje da su globalnom zdravstvu u ovoj sezoni najviše doprinijele Sjedinjene Države, Fondacija Bila i Melinde Gates, Velika Britanija i Njemačka. Inače, 400 miliona dolara, koliko su Sjedinjene Američke Države donirale za WHO prošle sezone, predstavlja nešto manje od 15 posto ukupnog programskog budžeta WHO-a za 2018/2019. godinu.

Kada pogledamo listu 20 zemalja i organizacija koje su u najvećoj mjeri doprinijele finansiranju Svjetske zdravstvene organizacije, SAD je uvjerljivo na vrhu, dok je Kina na 16. mjestu.

Podsjetimo, američki lider Donald Trump danas je najavio kako je privremeno obustavio finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije jer smatra da je loše reagovala na pandemiju koronavirusa.

Izvor klix.ba

Exit mobile version