Site icon olovka.info

Kenijski rezervat dobio tačkastu zebru

[ad_1]

Dok je tražio nosoroge u rezervatu savane, fotograf Frenk Liu ugledao je ždrijebe zebre sa bijelim tačkicama.

Nakon što ga je isprva zbunila šara koju do tada nikad prije nije vidio, ubrzo je shvatio da je u pitanju zebra koja ima pseudomelanizam, rijetko stanje koje je u divljini primijećeno samo nekoliko puta.

Kod tačkaste zebrice nazvane Tira i drugih zebri sa pseudomelanizmom melanociti su potpuno izraženi, ali genetska mutacija uzrokuje da se melanin pojavljuje u tačkama, a ne u prugama. Iako je rijetko, ovo nije prvi put da se zebra sa pseudomelanizmom vidi i dokumentuje u prirodi. Slične zebre takođe su primijećene u Okavango riječnoj delti, ali fotograf Li vjeruje da je ovo vrlo vjerovatno prvi put da se ovakva pojava nađe u rezervatu Masai Mara u Keniji.

Naime, svaka zebra ima svoj set pruga, odnosno te pruge su jedinstvene i predstavljaju nešto nalik otisku prsta. Odgovor leži u pigmentnoj ćeliji, melanocitu, koja proizvodi crni pigment.

Naime, iste te pigmentne ćelije određuju boju kože i kod zebri i kod ljudi. Ćelije sadrže melanin koji nas štiti od štetnih UV zraka, dok se kod zebri pigment prenosi na njihovo krzno, što znači da su ćelije melanocita u crnim prugama aktivirane, za razliku od bijelih pruga, kod kojih su te ćelije uspavane, tako da sa sigurnošću možemo potvrditi da su zebre crne.

U zavisnosti od mjesta gdje se nalazi, razlikovaće se i njene pruge. Zebre koje žive u toplijim krajevima će imati više pruga na tijelu od onih koje žive u hladnijim krajevima, te se one iz toplijih krajeva neće pregrijati.

Naime, razlika u apsorpciji svjetlosti i toplote između crnih i bijelih pruga formira mikrostrujanja vazduha na površini tijela životinje pomažući joj pri hlađenju, tako da je temperatura njihove kože i do pet stepeni niža u odnosu na druge sisare iz okruženja.

[ad_2]

Source link

Exit mobile version