Site icon olovka.info

Kakve promjene bi Elon Musk mogao napraviti na Twitteru nakon što je preuzeo mrežu?

elon musk twitter

Nakon višemjesečne borbe oko toga da li će Elon Musk postati novi vlasnik Twittera, čini se da je kompanija u četvrtak ušla u novo poglavlje s prijavljenim odlaskom nekoliko najviših rukovodilaca.

Prije isteka roka u petak za kupovinu Twittera, naširoko je objavljeno da su smijenjeni izvršni direktor Twittera Parag Agrawal, glavni finansijski direktor Ned Segal i šef pravne politike, povjerenja i sigurnosti Vijaya Gadde.

Sa Muskom na Twitteru, postavlja se pitanje šta planira da uradi sa platformom u narednim sedmicama i mjesecima. The Guardian predviđa šta se u tom smislu može očekivati.

Pitanje slobode govora

Jedno od najspornijih pitanja oko ugovora sa Twitterom jeste Muskova zabrinutost oko slobode govora.

On je samoproglašeni “apsolutista slobode govora” koji je izrazio zabrinutost zbog toga što platforma umanjuje značaj određenih komentara sa svojim algoritmima koji određuju ono što korisnik vidi.

U intervjuu prije nego što je pristao da preuzme Twitter, izrazio je zabrinutost zbog toga što su tvitovi na misteriozan način “istaknuti ili manje vidljivi bez uvida u to šta se dešava”. Sugerisao je da bi algoritam otvorenog koda to mogao riješiti.

Podcaster Joe Rogan pitao je izvršnog direktora Tesle u aprilu, kada je otkriven njegov plan o sticanju udjela u kompaniji, da li će “osloboditi Twitter od cenzurisane vesele rulje”.

“Ja ću dati savjete, koje oni mogu, a možda i ne žele slijediti”, rekao je Musk.

U poruci oglašivačima od 27. oktobra, Musk je rekao da je kupio Twitter jer vjeruje da je za “budućnost civilizacije važno imati zajednički digitalni gradski trg, na kojem se može raspravljati o širokom spektru vjerovanja na zdrav način”.

Međutim, priznao je da platforma ne može postati “besplatan pakao za sve”.

“Pored pridržavanja zakona zemlje, naša platforma mora biti topla i gostoljubiva prema svima”, napisao je.

Musk je takođe rekao da je protiv cenzure “koja nadilazi zakon”.

Posljedica Muskovog stava o slobodi govora je da bi ljudi kojima je zabranjen pristup platformi mogli vratiti svoje profile.

Profil bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa je u januaru 2021. izbrisan nakon nereda na Kapitolu, a Musk je rekao da će to poništiti.

Upitan u maju o Trumpu, rekao je : “Ja bih poništio trajnu zabranu”, dodajući da je Twitter “lijevo pristrasan”.

Muskovo finansiranje preuzimanja uključuje 13 milijardi dolara bankovnog duga koji će biti u bilansu Twittera. Taj dug će morati da se plati, a u svojim najnovijim rezultatima Twitter je generisao negativan slobodni novčani tok (trošeći više novca za vođenje poslovanja nego što uzima) od skoro 124 miliona dolara. Twitter će morati bolje od toga finansijski, a smanjenje troškova je uključeno u Muskovo razmišljanje.

Musk je rekao investitorima zainteresovanim za finansiranje njegove kupovine kompanije da planira smanjiti 75 posto radne snage.

Ali novi izvještaji pokazuju da je izvršni direktor Tesle rekao zaposlenima na Twitteru prilikom svoje prve posjete kompaniji u srijedu da ne planira otpustiti toliki broj radnika. Međutim, još uvijek se očekuje da će napraviti neke rezove. Twitter zapošljava 7.500 ljudi.

U junu je zaposlenima na Twitteru rekao da kompanija “treba da se oporavi” finansijski i smanji troškove.

“Trenutno troškovi premašuju prihod”, navodno je rekao Musk i dodao da “to nije sjajna situacija.”

Pokretanje aplikacije ‘sve’

Musk je u utorak napisao svojim više od 100 miliona pratilaca da je kupovina Twittera “ubrzala stvaranje X, aplikacije za sve”. Nije dao mnogo više detalja, osim da bi preuzimanje Tvitera ubrzalo X do pet godina. X je, inače, naziv za korporativna vozila koja Musk koristi da kupi Twitter.

Međutim, čini se da je ova “aplikacija za sve” inspirisana Kinom. Na sastanku sa osobljem Twittera u junu, Musk je rekao da bi platforma trebala više ličiti na kineski WeChat, aplikaciju koja omogućava razmjenu trenutnih poruka, društvene mreže i mobilno plaćanje.

Rast prihoda

Ubrzo nakon što je pristao da kupi posao ove godine, Musk je naznačio da želi petostruko povećati godišnji prihod Twittera na 26,4 milijarde dolara do 2028. godine. Oglašavanje čini 90 posto prihoda Twittera, a Musk je iznio niz prijedloga za generisanje prometa na druge načine.

Promjene koje povećavaju prihode uključuju povećanje popularnosti Twitterove premium pretplatničke usluge, rast Twitterovog poslovanja plaćanja, naplaćivanje “male” naknade za komercijalne i državne korisnike i pronalaženje novih načina da zaradite novac od tvitova koji sadrže važne informacije ili postaju viralni.

Musk je uporan da je broj spam naloga na Twitterovoj platformi veći od broja koji navodi kompanija. On vjeruje da je pravi broj dosadnih, automatizovanih naloga na platformi veći od procjene koju je dao Twitter od manje od 5 posto njegovih dnevnih aktivnih korisnika koji se mogu unovčiti (mDAU), što je ključna komercijalna metrika za kompaniju.

Bivši šef obezbjeđenja Twitter-a, Peiter “Mudge” Zatko, izneo je niz navoda o kompaniji u pritužbi uzbunjivača u avgustu. Naveo je uplitanje stranih vlada, višestruke propuste u sigurnosti informacija i loše upravljanje. Twitter je optužio Zatka za širenje “lažne priče o Twitteru” i rekao da je otpušten zbog “neefikasnog vodstva i lošeg učinka”.

/Klix/

Exit mobile version