Site icon olovka.info

Kako sjemenke lubenice utiču na zdravlje?

sjemenke lubenice

Lubenica je omiljena poslastica, posebno ljeti, kada su temperature visoke i tražite neko rashlađenje. Ipak, ukoliko imate običaj da je često kupujete, treba da imate na umu da su i sjemenke koje mnogi odstranjuju i bacaju, veoma zdrave.

Da bi iskoristili sva ljekovita svojstva, sjemenke lubenice je potrebno kuvati, samljeti ili ispeći.

Dijetetska vlakna

Sjemenke lubenice sadrže dijetetska vlakna neophodna za normalan rad digestivnog trakta, pomažu u slučaju pojave crijevnih parazita, kao i u liječenju oboljelih od žutice, vodene bolesti i upala u organizmu.

Sjemenke lubenice sadrže supstancu citrulin, koja djeluje kao antioksidans, pospješuje širenje krvnih sudova i povoljno djeluje u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine pektoris i erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Takođe, jačaju i srce, ali i sve mišiće u tijelu. Korišćenje ovih sjemenki, bilo u obliku čaja ili grickalica, preporučeno je i za jačanje pamćenja i koncentraciju, ali i za sjaj, zategnutost i ljepotu kože, a odlično su sredstvo kao i sama lubenica za jačanje libida i potencije kod muškaraca.

Prečišćavanje bubrega

Čaj od sjemenki lubenice je jedan od najboljih lijekova za prečišćavanje bubrega i mokraćne bešike. On uklanja kamen i pijesak iz bubrega, čisti bešiku i mokraćne kanale, a preporučuje se i dijabetičarima kao efikasno sredstvo za tretiranje dijabetesa tipa 2.

Foto: segobou, Pixabay

Exit mobile version