Site icon olovka.info

Kako se spremiti za pismeni rad

kako se spremiti za pismeni rad ines erceg

Jun je mjesec, sezona je završnih ispita. Negdje je to državna matura, negdje samo neka vrsta provjere znanja za završne razrede srednjih i osnovnih škola. I svakom od tih slučaja bitno je da nam ocjene budu dobre, ili ako nismo baš toliko dobri iz nekog od tih predmeta, onda makar prolazne. U većini slučajeva se rade testovi iz maternjeg jezika i matematike. Pošto sam iz matematike slaba, posvetiću se maternjem jeziku jer svima nama je bar jednom u životu pisanje pismenog rada, popularno nazvanog pismena, ili kako neki vole reći eseja zadavalo glavobolje. Iako ljudi kažu da dobro pišem, bilo je dana kada bih jednostavno sa olovkom u ruci buljila u jednu tačku i ne bih znala šta da napišem. Pošto je ovo ispit na kojem nema prostora za tako nešto, evo nekoliko savjeta kako da vaš pismeni rad bude dobar, te da uspijete dati sve od sebe. Vjerujem da rezultati neće izostati.

Poštujte pravila

Kada sam ja išla u školu, bilo je bitno da rad zadovoljava neka recimo tehnička pravila, da ima uvod, razradu i zaključak. Takođe je objašnjeno kako to sve treba da izgleda. Broj riječi nije bio strogo određen, ali ako u vašem slučaju jeste, trudite se da se držite tog okvira. Ako nemate određen broj riječi, nemojte biti preopširni jer će se tako rasplinuti ideja koju ste htjeli da predstavite i vaš rad će biti pomalo nejasan.

Pazite na gramatiku, pravopis i interpunkciju

Potrudite se da vaš rad bude gramatički korektan, da sve bude pravilno napisano, te pazite gdje stavljate znakove interpunckije (tačka, zapeta, dvotačka i slično) Ne mora sve biti savršeno, ali ako ste se potrudili to će biti primjetno. Rječicu ne pišite odvojeno od glagola. (Neznam = ne znam, nemogu = ne mogu) Osim kada su u pitanju riječi neću, nemam, nisam i nemoj. Vjerujem da to već znate, ali mali podsjetnik neće škoditi.

Neka vaš rad bude lijep i uredan

Ne bavimo se svi krasnopisom i ja sam prva ta osoba koja kao da piše nogom, a i to se da riješiti. Ne mora to biti kao za izložbu, ali najbitnije je da je čitko napisano, da se jasno može pročitati svaka riječ. Ako profesor/nastavnik to dozvoljava najbolje je prvu verziju napisati na jedan papir, pa onda polako prepisati na papir koji ćemo predati profesoru/nastavniku.

Potrudite se da ne promašite temu

Neki prijedlozi za temu mogu da nas zbune te da odemo sasvim u pogrešnom pravcu. Treba dobro da proučimo kakve se teme nude, te da izaberemo onu za koju mislimo da najbolje poznajemo. U većini slučajeva profesor / nastavnik će vam dati neke kratke smjernice da bolje shvatite šta se tačno od vas očekuje. Zato se ne ustručavajte da pitate.

Pazite na vrijeme i prije predaje rada još jednom sve prekontrolišite

Uglavnom dobijemo do dva sata vremena kako bismo sve lijepo uradili. Nemojte upadati u zamku da čekate zadnji čas pa da onda žurite i sve zbrljate, a nemojte upasti ni u drugu zamku ako volite sve na početku da riješite. Ako ste već napisali rad brzo i lako, shvatite to kao prednost te mirno i staloženo uradite prethodne korake (urednost, gramatička korektnost) pa tek kada ste se uvjerili da je sve u redu predajte rad.

Srećno!

Ines Erceg, olovka.info

Exit mobile version