Site icon olovka.info

“Joker” pomeo konkurenciju i osvojio Zlatnog lava

Mračna drama “Joker” reditelja Toda Fillipsa, o porijeklu negativca iz serijala o Batmanu, sinoć je osvojio Zlatnog lava na 76. Venecijanskom filmskom festivalu.

Batmanovog neprijatelja glumi Joaquin Phoenix, a za tu je ulogu dobio fantastične kritike. Film prati Jokerovu transformaciju od ranjivog samotnjaka do samouvjerenog negativca.

Vojna drama Romana Polanskog “J’accuse” (Optužujem) osvojila je Srebrnog lava (velika nagrada žirija). Riječ je o filmu koji prati antisemitsku aferu Dreyfus u Francuskoj s kraja 19. vijeka. Stavljanje tog filma u konkurenciju na filmskom festivalu u Veneciji izazvalo je polemiku zbog sudskog progona Polanskog za silovanje maloljetnice 1977 u Sjedinjenim Državama.

Roman Polanski

Za najbolju glumicu proglašena je 64-godišnja francuska glumica Ariane Ascaride za film “Gloria Mundi” u režiji Roberta Guédiguiana.

Najboljim glumcem proglašen je Italijan Luca Marinelli za ulogu u drami “Martin Eden”. Riječ je o adaptaciji romana Jacka Londona pod rediteljskom palicom Pietra Marcella.

Srebrnog lava za najbolju režiju dobio je švedski autor Roy Andersson za film “About Endlessness”.

Honkonžanin Yonfan dobio je nagradu za najbolji scenario za film “N°7 Cherry Lane”.

Posebnu nagradu žirija dobio je film “La Mafia Non è Piu Quella Di Una Volta”, a autor je Italijan Franco Maresco.

Nagradu Marcello-Mastroianni za najboljeg mladog glumca/glumicu dobio je Austrijanalac Toby Wallace za “Babyteeth”, rediteljke Shannon Murphy.

Zlatnog lava za životno djelo dobili su španski reditelj Pedro Almodovar i britanska glumica Julie Andrews.

Izvor srpskacafe.com

Exit mobile version