Site icon olovka.info

Boris Jerinić: Saobraćajno čvorište Srpske i BiH

boris jerinić pet ce

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da ova lokalna zajednica postaje čvorište auto-puteva po okončanju izgradnje Koridora “Pet ce”, što je razvojni potencijal za ovaj grad koji je saobraćajno čvorište Srpske i BiH.

Jerinić je tokom obraćanja prilikom ozvaničenja početka radova na drugoj dionici auto-puta na Koridoru “Pet ce” na teritoriji Republike Srpske, rekao da je naprometniji magistralni put usko grlo za Doboj, a obilaznica će povezati grad sa Banjalukom i Svilajom, što ga čini investiciono atraktivnim.

Druga dionica auto-puta na Koridoru “Pet ce” na pravcu od Kostajnice do Putnikovog brda poznata je i kao “dobojska obilaznica”.

Riječ je o veoma zahtjevnoj dionici, dugoj oko šest kilometara, na kojoj je planirana izgradnja dva tunela dužine oko dva kilometra “Putnikovo brdo jedan” i “Putnikovo brdo dva”, izgradnja mosta preko rijeke Bosne dužine oko 330 metara, te vijadukta dužine oko 290 metara.

Predviđena je izgradnja i devet potpornih zidova ukupne dužine 2.200 metara.Izvođač radova je firma “Integral inženjering” Laktaši, a nadzor vrši “IRD inženjering” iz Rima.Projekat je finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 150.000 000 evra, te sufinansiran grant sredstvima Evropske komisije putem Investicionog fonda za zapadni Balkan u iznosu od 38.768.800 evra. 

(SRNA)

Exit mobile version