Site icon olovka.info

Jerinić i Ramić potpisali sporazum za nastavak gradnje dobojskog Medžlisa

dobojski medžlis

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i ministar raseljenih lica i izbjeglica Federacije BiH /FBiH/ Edin Ramić potpisali su danas sporazum o udruživanju sredstava u ukupnom iznosu od 100.000 KM za nastavak izgradnje dobojskog Medžlisa, započetog 15. maja 2015. godine.

Grad Doboj obezbijedio je za ovu namjenu 49.000 KM, a federalno Ministarstvo 51.000 KM.

Jerinić je ukazao na dobru praksu sa federalnim Ministarstvom raseljenih lica i izbjeglica da zajedničkim nastupom unapređuju položaj povratnika, a samim tim i Doboja, budući da je cilj da se podjednako razvijaju svi dijelovi grada.

On je podsjetio da je u decembru sa Ministarstvom raseljenih lica i izbjeglica FBiH potpisan sporazum, prema kojem Doboj podržava sve projekte ovog ministarstva sa 49 odsto sredstava, u odnosu na ranijih 40 odsto, kako bi bilo obuhvaćeno više projekata, a time i povratnika.

Jerinić je naveo i da je Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije za projekte povratnika u Doboj ove godine izdvojio 80.000 KM.

Ramić je rekao da je riječ o trećoj fazi finansijske pomoći za izgradnju dobojskog Medžlisa, za šta je Ministarstvo do sada izdvojilo 200.000 KM i najavio nastavak pomoći.

Gradonačelnik Jerinić izrazio je zadovoljstvo što je današnjoj posjeti prisustvovao i muftija zenički Mevludin Dizdarević, kojem je najavio uzvratnu posjetu, kako bi postala praksa da se zajedničkim slanjem dobrih poruka rješavaju eventualni problemi.

Dizdarević je ukazao na praksu dobrih odnosa Islamske zajednice sa gradom Dobojem, koji nastoji poboljšati kvalitet života povratnika.

On kaže da praksu dobrih odnosa primjenjuje sa srpskom i hrvatskom populacijom na području Muftiluka zeničkog.

Exit mobile version