Site icon olovka.info

Izumitelj mobilnog telefona Martin Kuper primio nagradu za životno djelo

martin kuper

Martin Kuper, čovjek koji je izumio mobilni telefon, primio je nagradu za životno djelo na Svjetskom kongresu mobilnih komunikacija u Barseloni, najvećem sajmu bežičnih komunikacija na svijetu.

Držeći u rukama prototip prvog mobilnog telefona nazvanog “cigla” koji je izumio prije 50 godina, Martin Kuper je s optimizmom govorio o budućnosti mobilne tehnologije, ali je izrazio i zabrinutost zbog rizika koji smart telefoni predstavljaju i za privatnost i za populaciju mladih, navodi se u izvještaju Asošijeted presa.

Moje najnegativnije mišljenje jeste da više nemamo nikakvu privatnost jer je sve o nama negdje snimljeno i dostupno nekome ko ima dovoljno jaku želju da to vidi ili čuje – rekao je 94-godišnji Kuper.

Pored “erozije privatnosti” Kuper je izrazio zabrinutost i zbog sporednih negativnih efekata kojima su izloženi korisnici pametnih telefona i društvenih medija, poput zavisnosti od interneta i olakšanog pristupa djece štetnim sadržajima.

Opisujući sebe kao sanjara i optimistu, Martin Kuper je izrazio nadu da napredak u tehnologiji mobilne telefonije ima potencijal da revolucionarno unaprijedi oblasti poput obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Exit mobile version