Site icon olovka.info

Izraelu dopušten nastup na Eurosongu, organizatori tvrde da su pažljivo pregledali tekst VIDEO

Kao što je već poznatio Izrael će u maju na takmičenju u Švedskoj predstavljati mlada pjevačica Eden Golan.

Nakon što su nekoliko puta mijenjali tekst, Izraelu će biti dopušten nastup na ovogodišnjem Eurosongu.

Kao što je već poznatio Izrael će u maju na takmičenju u Švedskoj predstavljati mlada pjevačica Eden Golan. Izraelski javni servis KAN pristao je izmijeniti pjesmu, koja se sada zove “Hurricane”, a predstavit će je ovog vikenda.

To su potvrdili i organizatori Eurosonga (EBU), koji su ranije odbili pjesmu “October Rain”, a nakon toga i zamjensku pjesmu “Dance Forever” zbog političkog konteksta.

“EBU može potvrditi da se službena prijava njenog izraelskog člana KAN-a smatra kvalificiranom za takmičenje na Eurosongu, koje će se održati u maju. Upravni odbor je donio odluku o prihvatanju pjesme “Hurricane” za nadolazeće takmičenje nakon pažljivog pregleda teksta”.

Inače, izraelski javni servis KAN prethodno je naveo da neće mijenjati stihove, ali je predsjednik države Isaac Herzog kasnije pozvao na “nužne prilagodbe” kako bi Izrael mogao sudjelovati na Eurosongu.

Podsjećamo, nakon što su brojni muzičari potpisali peticiju u kojoj traže da se Izraelu zabrani sudjelovanje u ovom prestižnom takmičenju zbog ratnih dešavanja u Gazi, EBU je odbio njihove zahtjeve. Zanimljivo je da su 2022. godine Rusiji zabranili učešće zbog agresiije na Ukrajinu, ali sada smatraju da situacija “nije ista”.

Exit mobile version