Site icon olovka.info

Iz kase uzajamne pomoći Udruženja penzionera u Doboju mjesečno i do 50 pozajmica

Rajko Gligorić

Predsjednik Rajko Gligorić rekao je Srni da ova asocijacija finansijski dobro posluje i nema dugovanja iako su članarine jedni izvor prihoda, te naglasio da je kasa uzajamne pomoći na raspolaganju za oko 7.700 članova.

Gligorić, koji je nedavno reizabran na ovu funkciju, kaže da se lokana kasa uzajamne pomoći koja je formirana prije 12 godina pokazala kao najbolji vid pomoći članovima i preko koje se na mjesečnom nivou isplati između 40 do 50 pozajmica, koje se u prosjeku kreću od 500 KM do 2.000 KM.

“Penzioner, bez obzira na godine života i visinu penzije, na osnovu uloga u kasu može podići beskamatne pozajmice sa rokom otplate od deset mjeseci”, izjavio je Gligorić i pojasnio da se ova sredstva najčešće koriste za plaćanje režija, nabavku ogreva i zimnice, banjsko liječenje, registraciju vozila.

On kaže da kasu uzajamne pomoći trenutno koristi oko 1.000 članova sa tendencijom povećanja iznosa pojedinačnog uloga, što je čini stabilnom da može odgovoriti na zahtjeve članova.

“Iznos odobrene pozajmice se kreće u odnosu tri prema jedan, a nekada i do pet prema jedan, odnosno ako neko u kasi ima 200 KM njemu se može odobriti pozajmica od 1.000 KM”, kaže Gligorić.

Kao jedino ograničenje uloga on navodi ukupni iznos pojedinačne penzije koja se može opteretiti do 50 odsto, kako je to propisano pravilnikom Fonda PIO.

On je naveo da je na području Doboja, prema evidenciji Fonda PIO, evidentirano 10.873 penzionera, prosječna penzija iznosi 493 KM, najveća je oko 1.800 KM, a najmanja 275 KM.

Gligorić navodi da dobojsko udruženje od ukupno prikupljenih sredstava oko 75 odsto usmjeri za isplatu troškova sahrane i da pogrebnina po jednom članu iznosi 400 KM.

“Na mjesečnom nivou zaprimimo između 30 i 40 zahtjeva, dok je u periodu virusa korona taj broj bio i za do 40 odsto veći”, rekao je Gligorić i najavio da će od septembra iznos za pogrebnine biti povećan na 500 KM.

Drugi po redu troškovni faktor su jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 50 KM kojim je godišnje obuhvaćeno između 500 do 800 penzionera.

“Nadam se da ćemo, kako smo povećali članarinu sa tri na četiri marke, povećati i godišnji obuhvat na 1.000 do 1.200 članova”, naveo je Gligorić.

On kaže da je trenutno zadovoljan nabavkom ogreva i dinamikom isporuke sa ugovorenim dobavljačem, te da po tom osnovu udruženje na mjesečnom nivou evidentira 10 do 15 zahtjeva svojih članova.

“Jedini problem je što je uglj poskupio. Po ugovoru koji smo sa dobavljačem potpisali početkom godine cijena po toni je bila 185 KM, a sada je 200 KM”, naveo je Gligorić, koji je kao jednu od povoljnosti ukazao na to što se ugalj može plaćati u osam rata.

Kada su u pitanju redovne programske aktivnosti dobojskog Udruženja penziionera on je naveo redovno druženje i izlete, odlazak na banjsko liječilište, organizovanje odgovarajućih predavanja te šahovske turnire. 

/SRNA/

Exit mobile version