Site icon olovka.info

Iranci na sred ulice objesili rvača, ista sudbina čeka i nekadašnjeg fudbalera

Majid Reza Rahnavard

Iranske vlasti javno su pogubile drugog zatvorenika osuđenog za učešće u protestima koji su potresli zemlju, uprkos talasu međunarodnih kritika nakon vješanja prvog demonstranata prošle sedmice.

Majid Reza Rahnavard, koji je, prema pisanju tamošnjih medija bio rvač, javno je obješen u gradu Mashadu (sjeveroistok) nakon što je osuđen na smrt zbog ubistva dvojice sigurnosnih agenata, javila je agencija Mizan.

“Osuđen je na smrt zbog ‘rata protiv boga’, jer je nožem izbo dva pripadnika snaga sigurnosti”, navodi Mizan, dodavši da je navodno ranio još četiri osobe.

Mladić je uhapšen 19. novembra, optužen 24, a suđenje mu je održano 29. novembra kada je osuđen na smrt, nakon što je priznao zločine, navodi Mizan.

Devet drugih zatvorenika osuđeno je na smrt zbog protesta, a prema Amnesty Internationalu, najmanje 28 optuženih moglo bi biti osuđeno na vješanje.

Rahnavardovo pogubljenje dolazi četiri dana nakon prvog vješanja zatvorenika osuđenog za učešće u protestima izazvanim smrću Mahse Amini sredinom septembra. Mohsen Shekari (23), pogubljen je u četvrtak jer je nožem ranio zaštitara, blokirao ulicu i stvarao teror u Teheranu.

Amir Nasr-Azadani, 26-godišnji bivši fudbaler, također se suočava s pogubljenjem, navodi IranWire, nakon što je optužen za učešće u protestima.

Azadani je igrao u Iranskoj Pro ligi, a prema pisanju tamošnjih medija i on će biti javno obješen.

Pogubljenja izazivaju val međunarodnih osuda, posebno zapadnih zemalja, koje su pozvale Iran da prekine vješanja.

U Iranu su posljednjih mjeseci aktivni protesti širom zemlje nakon smrti 22-godišnje djevojke Mahse Amini u pritvoru iranske policije za moral. Protesti su počeli bunt protiv iranske moralne policije, a proširili su se u jedan od najozbiljnijih izazova iranskoj teokratiji od njene Islamske revolucije 1979. godine.

Exit mobile version