Site icon olovka.info

Inflacija u Nemačkoj na 5+ odsto prvi put u tri decenije

INFLACIJA U NJEMAČKOJ

Pandemija, obaranje i vracanje poreza, poskupljenje energenata i sirovina zbog probudene svetske privrede ali uz uska grla u isporuci, sve to zajedno je inflaciju u Nemackoj u novembru izguralo na medugodi·njih 5,2 odsto. (dpa - standardna prava upotrebe) Foto: Sebastian Willnow/dpa-Zentralbild/dpa

Pandemija, obaranje i vraćanje poreza, poskupljenje energenata i sirovina zbog probuđene svjetske privrede, uz uska grla u isporuci, sve to zajedno je inflaciju u Nemačkoj u novembru izguralo na međugodišnjih 5,2 odsto.

Poslednji put je inflacija u 12 mjeseci premašila brojku od pet pre skoro tri decenije, u septembru 1992. godine, saopštio je u ponedeljak njemački zavod za statistiku.

Maloprodajne cijene su od novembra/oktobra prošle godine porasle za 5,2 odsto, saopštio je u ponedeljak savezni zavod za statistiku u Vizbadenu na osnovu prvih procjena.

U oktobru inflacija je godinu na godinu još bila na 4,5 odsto. Prema prvim procenama, maloprodajne cijene će pritom u novembru pasti za 0,2 odsto od prethodnog meseca.

Inflacija slabi kupovnu moć potrošača, pa su Nijemci ponovo morali duboko da posegnu u džep da plate energente. Najviše su poskupjeli struja, benzin, dizel i gas. Energija za domaćinstvo poskupjela je za 12 meseci za 22,1 odsto.

Inflaciju u Njemačkoj gura i vraćanje poreza na dodatu vrednost na uobičajenu stopu od 1. januara, ali taj efekat je prolazan i nestaće od Nove godine. Naime, u drugom semestru 2020. vlada je oborila PDV u okviru paketa za podsticaj privredi i stanovništvu. Tako je u drugoj polovini 2020. sve u maloprodaji pojeftinilo, a posle 1. januara poskupjelo. Brisanjem efekta te mjere oboriće i stopu inflacije.

Poskupljenju su doprinijeli i problemi privrede sa snabdijevanjem i nestašicom repromaterijala, a cijene gura i taksa na emisiju ugljen-dioksida uvedena početkom godine. Evropska centralna banka, koja se stara o stabilnosti evra, razbuktalu inflaciju pripisuju pandemijskoj krizi i njenim posledicama, od pojeftinjenja nafte prošle i rasta cijene ove godine, do uskih grla i nestašice sirovina i poluproizvoda koje takođe cijene gura naviše.

Banka stoga procjenjuje da će inflacija usporiti u dolazećoj godini.

(DPA)

Exit mobile version