Site icon olovka.info

Imate visok krvni pritisak – namirnice koje vam mogu pomoći u borbi sa “tihim ubicom”

visok pritisak

Procjenjuje se da od povišenog krvnog pritiska boluje svaka deseta osoba. Zato je i veoma važno znati kako sve možete da se izborite sa jednom od najvećih boljki 21. vijeka, a prvi korak je promjena režima ishrane, prenosi portal ddl.rs.

Stručnjaci izdavajaju sljedeće namirnice, i ističu da bi trebalo da ih redovno konzumirate ako imate problema sa povišenim pritiskom, i ako ste zdravi, ali želite da smanjite rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja.

Citrusi

Citrusi – Foto PublicDomainPictures, Pixabay

Limun, narandža i drugi citrusi su bogati vitaminima i mineralima, koji pomažu u smanjivanju krvnog pritiska. Limun se posebno ističe po ovom svojstvu, budući da sadrži flavonoide.

Grejpfrut je takođe efikasan u borbi protiv hipertenzije, ali nije preporučljivo da ga konzumirate ako pijete lijekove za pritisak.

Losos

Losos – Foto: Shutterbug75, Pixabay

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline iz lososa i drugih riba smanjuju povišen krvni pritisak. Ove kiseline su, naime, odgovorne za regulisanje nivoa oksilipina, jedinjenja odgovornih za sužavanje krvnih sudova.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve – Foto: Ulrike Leone, Pixabay

Sjemenke bundeve sadrže visoku koncentraciju hranljivih materija neophodnih za kontrolu visine krvnog pritiska.

U njima ima dosta magnezijuma, kalijuma i arginina, aminokiseline koja proizvodi azotne okside, ključne za smanjenje krvnog pritiska.

Pasulj i sočivo

Pasulj – Foto: Pexels, Pixabay

Potrudite se da se pasulj i sočivo što češće nađu na vašoj trpezi. Zbog visokog sadržaja magnezijuma i kalijuma, oni su odličan lijek protiv hipertenzije, a zdravi su i zbog velike količine vlakana.

Pistacije

Pistacije – Foto: sunnysun0804, Pixabay

Ako volite da nešto grickate za užinu, a želite i zdravo da se hranite, izaberite pistacije. Oni sadrže mnoge hranljive materije koje blagotvorno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova, uključujući i kalijum.

Exit mobile version