Site icon olovka.info

Hrvatska ukida jedinstveni matični broj?

hrvatska jmbg

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske stavilo je na javnu raspravu Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju.

Ukoliko zakon bude usvojen, Hrvatska će biti prva zemlja bivše Jugoslavije koja će zvanično prestati da koristi jedinstveni matični broj građanina – JMBG.

Hrvatska je 2009. godine uvela “osobni identifikacioni broj” /OIB/ koji će se koristiti umjesto jedinstvenog matičnog broja građanina /JMBG/, a u prelaznom periodu građanima su se dodjeljivala oba identifikaciona broja, prenosi portal Indeks.hr.

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija i moći će da se koriste za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kada povezivanje podataka ne bude moglo da se izvrši korišćenjem OIB-a.

Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana uveden je u cijeloj bivšoj Jugoslaviji 1976. godine, a nakon toga su zakon donijele i sve republike.

Broj se sastoji od 13 cifara, od kojih prvih sedam predstavljaju datum rođenja, a sljedeće dvije označavaju region rođenja. Pretposljednje tri cifre su jedinstveni broj, a na kraju se nalazi kontrolna cifra.

U praksi se gotovo isključivo koristi OIB, osim za koordinaciju podataka između različitih državnih registara.

Prilikom uvođenja OIB-a, hrvatske vlasti su kao prednosti novog broja istakle to što ne otkriva lične podatke građana, ali i da omogućava bolji pregled nad imovinom građana i pravnih lica.

Broj dodjeljuje Ministarstvo finansija Hrvatske.

Exit mobile version