Site icon olovka.info

Haos na tržištu: Novi zakon tjera priređivače igara na sreću u gubitke ili ilegalu

Kockanje

Pet mjeseci nakon što je novi Zakon o igrama na sreću stupio na snagu u Republici Srpskoj, tržište ovih igara našlo se u potpunom haosu, piše “Blic”.

Posljedica toga je da su privatni priređivači igara na sreću pokrenuli potpisivanje peticije u Republici Srpskoj kako bi se sporni zakon izmijenio.

“Uveden je monopol Lutrije Srpske na elektronske igre i na taj način prekršen Ustav i propisi EU o monopolima i nepovrjedivosti svojinskih prava domaćih i stranih ulagača. Objavljen je tender za strateškog partnera Lutrije sa nevjerovatnim kriterijumom učešća, pošto je tražen promet od fantastične tri milijarde evra u prethodne tri godine. Utrostručeno je poresko opterećenje privatnim kompanijama na preko 35 odsto efektivne stope, a istovremeno državnoj lutriji i njenom strateškom partneru porez je svega pet odsto”, kaže sagovornik “Blica” i dodaje da je zakon donesen po hitnom postupku i bez javne rasprave.

Foto: maxpixel.netcreativecommons.org

Kako piše “Blic”, posebno su simptomatične dvije odredbe zakona.

Zabranjene su gotovinske uplate za igre na sreću preko interneta i pritom zanemarene sve direktive Evropske unije, kao i Zakon o unutrašnjem platnom prometu RS. Takođe je uvedeno i oporezivanje dobitaka u sportskim kladionicama, što stvara uslove za privilegovan položaj kompanijama koje nisu obuhvaćene ovom vrstom poreza.

Rezultat svega toga je da je poslije pet meseci cio legalni privatni sektor oteran u gubitke, a nelegalno tržište je procvjetalo.

Investitori iz Srbije najveći su ulagaći u igre na sreću u RS i ubjedljivo su najviše oštećeni, iako već 17 godina uspješno posluju u RS, zapošljavaju više od 2.500 ljudi i donose direktne investicije veće od 20 miliona evra godišnje, piše “Blic”.

Nevjerovatan ekonomski kriterijum na tenderu za strateškog partnera Lutrije RS stvorio je sumnju da iza cijelog haosa stoji jedna poznata austrijska firma koja jedina ispunjava uslov o tri milijarde prometa u prethodne tri godine.

IZVOR: BLIC

Exit mobile version