Site icon olovka.info

GRAD DOBOJ: Jedina lokalna zajednica u BiH koja sufinansira projekte Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FOTO

sevlid hurtić povratnici Doboj

U Domu kulture u prigradskom naselju Miljkovac potpisano je 100 ugovora o dodjeli građevinskog materijala stanovnicima Doboja koji su se prijavili na jedan od javnih poziva Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine.

Potpisivanje ugovora o dodjeli građevinskog materijala za obnovu kuća u Domu kulture u naselju Miljkovac, Doboj

„Vrijednost ugovora je blizu milion konvertibilnih maraka od čega je 51 posto sredstava doniralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a ostatak Grad Doboj“, kaže Edin Ramić, resorni entitetski ministar.

Umjesto para od drugih lajk

Ramić ističe da je to jedinstven primjer u Bosni i Hercegovini da jedina lokalna zajednica sufinansira izgradnju stambenih objekata.

To znači i da je Doboj jedina lokalna samuprava u Republici Srpskoj koja izdvaja novac iz budžeta za projekte koji se realizuju u povratničkim sredinama.

„Od drugih lokalnih zajednica dobijemo lajk ili nekad se gradonačelnici uslikaju vrlo rado kod potpisivanja ugovora koje mi dodjeljujemo. Rado će neki od njih kazati da su oni to sve završili ili slično, ali u principu nemaju nikakvog uticaja. Realno je Doboj zajednica koja najviše podržava proces povratka. Učešće ostalih je nula posto“, objašnjava Ramić.

Sevlid Hurtić, inicijator većih ulaganja u Doboj iz budžeta FBiH

U posljednjih osam godina Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH na području Doboja je investiralo desetak miliona maraka u obnovu kuća i infarstrukture, nabavku poljoprivredne mehanizacije, plastenika i izgradnju farmi, kao i za podršku privredi i mladim ljudima za pokretanje vlastitih poslova.

„Kada sam 2016. godine imenovan za koordinatora za bošnjačka pitanja Grada Doboja moje je cilj bio da sa Federalnim ministarstvom napravimo zajedničke projekte i da dobijem što više novca za razvoj grada Doboja. Znači, u 2017. i 2018. to je bilo 30 posto, u 2019. 40, a u 2021. i sada u 2022. učešće Grada je 49 posto u obnovi kuća i infarstrukture u povratničkim mjesnim zajednicama. Grad pomaže i osnivanje firmi u vlasništvu povratnika“, kaže Sevlid Hurtić, predsjednik Skupštine grada Doboja.

Hurtić pojašnjava da je saradnja sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica u interesu i dobojske Gradske uprave.

„Svi građani plaćaju poreze i od tih sredstava očekuju poboljšanje uslova za život i rad. Ako je, na primjer, za asfaltiranje na Čaršiji potrebno 100 000 maraka, Grad ne mora da izdvoji cijeli iznos, jer će od Ministarstva dobiti 51 000 maraka. Novac koji tako ostane u gradskom budžetu se može iskoristiti u nekom drugom naselju“, pojašnjava Hurtić.

Sevlid Hurtić, predsjednik Skupštine grada Doboja

Građevinski paketi za građane Doboja

Među potpisnicima 100 ugovora sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica je i Muhamed Nurkanović iz dobojskog naselja Svjetliča.

„Prema ugovoru dobićemo građavinski materijal za dogradnju potkrovlja: stolariju, krovnu kontrukciju, elektromaterijal, vodomaterijal i ostalo što je potrebno. Tako ćemo dobiti bolje uslove za život. U kući živimo supruga, troje maloljetne djece i ja. Ispunili smo sve uslove za dobijanje donacije“, priča Nurkanović.

Građevinski materijal nije jedina podrška koju je dobio ovaj stanovnik Svjetliče, inače, vlasnik farme krava.

„Ranije sam od Ministarstva dobio fiansijsku pomoć za nabavku traktora i priključaka. I ta pomoć je bila vrlo značajna. Bavimo se proizvodnjom mesa i mlijeka. Na farmi imamo 35 goveda. Pored muznih krava bavimo se i tovom bikova. Rekao bih da je ovo mini farma, ali će u budućnosti postati veća. Dnevno imamo između 80 i 100 litara mlijeka koje otkupljuje zemljoradnička zadruga “Gračanka” u Gračanici. Možemo se uklopiti u otkupnu cijenu, posebno jer proizvodimo hranu za stoku. Obrađujemo do 200 duluma zemlje“, dodaje Muhamed Nurkanović.

Edin Ramić: „Pratite javne pozive“

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH novac dodjeljuje putem različitih jvanih poziva koji su dostupni na službenoj internet stranici (fmroi.gov.ba).

„Mi funkcionišemo putem javnih poziva. Oni koji su aktivni sa prijavama na javne pozive i koji obezbjeđuju učešće vlastitih sredstava, bilo da se radi o građanima ili lokalnim zajednicama, imaju više bodova. U Doboju, na primjer, imamo najviše zainteresiranih za početne biznise, što je ohrabrujući podatak“, kaže Edin Ramić, nadležni entitetski ministar.

Video prilog – RTV Doboj

/olovka.info/

sevlid hurtić povratnici Doboj

Exit mobile version