Site icon olovka.info

Goganović: Federaciji BiH potrebni hrabri političari koji smiju zaštiti Srbe u ovom entitetu VIDEO

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Aleksandar Goganović

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Aleksandar Goganović gostovao je u emisiji „Potez” prnjavoske K3 televizije. Tema emisije su bili napadi na Srbe u Federaciji Bosne i Hercegovine i stanje njihove bezbjednosti, odnosno govorilo se o tome ko ih i na koji način štiti i kakva su njihova prava i obaveze u ovom entitetu.

Goganović se osvrnuo na incident koji se desio 17. januara u Sarajevu, nakon ročišta u politički montiranom procesu koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog „nepoštivanja” odluka Kristijana Šmita. On je rekao da je to za njega bila jedna izuzetno neprijatna situacija koja mu se dogodila, ali da je ostao smiren i dostojanstven i nije nasjeo na provokacije. Goganović je naveo da je dobio podršku najviših zvaničnika Republike Srpske, od velikog broja funkcionera iz republičkih i zajedničkih institucija BiH, te velikog broja prijatelja iz reda sva tri konstitutivna naroda i ostalih.

Želim da poručim da se nisam uplašio i da ostajem u Sarajevu gdje ću profesionalno i odgovorno obavljati svoje zadatke koji su propisani Zakonom o odbrani BiH, a u političkom smislu slijediću instrukcije iz Banjaluke i štititi interese Republike Srpske i srpskog naroda u Sarajevu.

Zamjenik ministra odbrane je rekao da ga najmanje brinu napadi na njega lično, već da ga posebno brinu napadi na Srbe koji se dešavaju u FBiH. Naročito, kada se ima u vidu da nadležne institucije u ovom bh. entitetu tim povodom ništa ne preduzimaju, u pogledu pronalaženja i procesuiranja njihovih izvršilaca i otkrivanja njihovih nalogodavaca. Goganović je naglasio da je to ozbiljno pitanje, jer je riječ o narušavanju osnovnih ljudskih prava i sloboda Srba povratnika. On je istakao da je BiH dužna da obezbijedi održivi povratak, na što je obavezuje i Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojem se povratnicima garantuje njihova lična i imovinska bezbjednost i svi oni uslovi koji će im omogućiti da normalno žive i rade sa svojim komšijama u miru i međusobnoj toleranciji. On je pozvao federalni MUP da pojača svoje prisustvo i kontrolu na područjima gdje su se dogodili napadi na Srbe, kako bi preventivnim i represivnim mjerama po potrebi spriječio takve i slične incidente i u budućnosti.

Goganović je naveo da je on lokal-patriota i da se uvijek vraća na svoj grad kao poztivan primjer održivog povratka u Republici Srpskoj. On je rekao da je još 2002. godine tadašnji načelnik opštine Doboj Obren Petrović bio veoma hrabar pokrenuvši povratak Bošnjaka i Hrvata na teritoriju grada Doboja, odnosno u dobojska naseljena mjesta Kotorsko, Ševarlije, Miljkovac, Makljenovac i druga. Izgrađena je infrastruktura, obnovljene su i izgrađene nove kuće i škole, odnosno sve ono što je potrebno za normalan život. Prema Goganoviću političari poput Petrovića potrebni su i FBiH da bi sve te uslove obezbijedili i Srbima u ovom entitetu.

Republike Srpska štiti sve svoje građane na svojoj teritoriji bez obzira kojem konstitutivnom narodu oni pripadaju. Ono što ja želim da vidim jeste da se u FBiH pojave hrabri političari. Lako je napadati Republiku Srpsku i srpski narod, ali hajde neka se neko od njih odvaži i neka bude hrabar i stane u zaštitu Srba u FBiH, kako bismo se svi zajedno mogli kretati ka nekoj boljoj budućnosti i jednog dana u Evropskoj uniji – poručio je Goganović.

Foto: Screenshot/YouTube/tvk3

Video: TV K3 Prnjavor

/Igor jovanović, RTV Doboj/

Exit mobile version