Site icon olovka.info

Gdje su Zmajevi koji su igrali na početku Sušićevog puta prema Svjetskom prvenstvu?

zmajevi bih

Put ka Svjetskom prvenstvu u Brazil 2014. godine, ujedno i istorijskom uspjehu fudbalske reprezentacije BiH, počeo je u kvalifikacijama za Euro 2012, kada je Safet Sušić napravio kostur tima koji će našu reprezentaciju odvesti na Mundijal.

Danas se prisjećamo igrača koji su na početku kvalifikacija za EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini igrali za nacionalni tim, neki od njih poslije su napravili velike karijere, drugi nešto slabije, neki su se u međuvremenu oprostili od državnog dresa i završili karijeru, a neki su i potpuno zaboravljeni.

Kako je počela karijera Safeta Sušića na klupi reprezentacije?

Put ka Svjetskom prvenstvu u Brazil 2014. godine, ujedno i historijskom uspjehu nogometne reprezentacije BiH, počeo je u kvalifikacijama za Euro 2012. godine kada je Safet Sušić napravio kostur tima koji će našu reprezentaciju odvesti na Mundijal.Danas se prisjećamo igrača koji su na početku kvalifikacija za EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini igrali za nacionalni tim, neki od njih poslije su napravili velike karijere, drugi nešto slabije, neki su se u međuvremenu oprostili od državnog dresa i završili karijeru, a neki su i potpuno zaboravljeni.

Kako je počela karijera Safeta Sušića na klupi reprezentacije?

Safet Sušić je nakon odlaska Miroslava Blaževića s klupe Zmajeva imenovan za novog selektora naše reprezentacije krajem decembra 2009. godine, a nakon prijateljske utakmice protiv Gane u kojoj smo slavili sa 2:1, selektorsku karijeru počeo je kvalifikacijma za Euro 2012. u Poljskoj i Ukrajini.

Nakon prve pobjede protiv Luksemburga u gostima rezultatom 3:0 (Ibričić, Pjanić i Džeko), naš tim je pred oko 25.000 gledatelja na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” 7. decembra 2010. godine dočekao Francusku, u meču koji je bio prva prava provjera za Sušićeve izabranike, a ujedno i meč u kojem smo prvi put vidjeli kostur tima Zmajeva koji će za tri godine izboriti plasman na Svjetsko prvenstva.

Francuska je u tom susretu slavila rezultatom 2:0 i u potpunosti je nadigrala naše Zmajeve, a strijelci za Trikolore bili su Benzema i Malouda u drugom poluvremenu. Safete Sušić je taj susret počeo u sljedećem sastavu:

Hasagić, Spahić, Rahimić, Pjanić, Misimović, Džeko, Nadarević, Ibišević, Lulić, Ibričić, Mujdža

Na klupi su ostali: Asmir Begović, Sanel Jahić, Boris Pandža, Adnan Mravac, Ognjen Vranješ, Haris Medunjanin i Ermin Zec.

Koji igrači su još uvijek aktivni?

Brojni igrači iz utakmice protiv Francuske i danas su aktivni igrači i još uvijek profesionalno igraju nogomet, a prije svega to se odnosi na Edina Džeku koji je napravio veliku karijeru igrajući u Wolfsburgu, Manchester Cityju i Romi, dok je u međuvremenu postao i najbolji strijelac reprezentacije u historiji i kapiten Rome.

Miralem Pjanić tada je igrao za francuski Lyon, nakon čega je igrao u Romi iz koje se priključio Juventus i s velikim uspjehom i dan danas nosi dres ovog torinskog kluba, a također se afirmisao u jednog od najboljih svjetskih igrača na toj poziciji.

Senad Lulić je godinu nakon meča protiv Francuske pojačao rimski Lazio i danas je kapiten ovog evropskog velikana, dok je Asmir Begović nakon Stokea branio za Chelsea, Bournemouth, u međuvremenu na posudbi u Qarabagu i trenutno je član slavnog Milana.

Vedad Ibišević u tom periodu bio je igrač Hoffenheima s kojim je gradio temelje ovog kluba u Bundesligi, nakon čega je igrao za Stuttgart četiri godine i od 2016. godine je član berlinske Herthe, čiji je danas kapiten.

Ognjen Vranješ promijenio je veliki broj klubova od tog perioda, a trenutno je član AEK-a i zbog brojnih okolnosti oprostio se od dresa reprezentacije, Haris Medunjanin igra u MLS ligi i također se oprostio od dresa reprezentacije, dok Ermin Zec posljednjih godinu dana ima velikih problema s povredom i nikako ne može da se navijačima Željezničara pokaže u pravom izdanju.

Senijad Ibričić iz Hajduka je 2011. godine otišao u Lokomotiv iz Moskve, nakon kojeg je igrao za turske Gaziantepspor, Kašimpašu, Erciyesspor i Karsıyaku, iranski Sepahan, makedonski Vardar te slovenske Koper i Domžale, a Boris Pandža nakon Menchelena igrao je za Gornik, Široki Brijeg, Čelik i trenutno je član Šibenika.

Karijere su završili Kenan Hasagić, Emir Spahić, Elvir Rahimić, Zvejezdan Misimović, Safet Nadarević, Mensur Mujdža, Sanel Jahić i Adnan Mravac.

Francuska nas razbudila, podigla na viši nivo pa razočarala

Nakon poraza od Francuske naš tim predvođen selektorom Safetom Sušićem pretrpio je niz ozbiljnih kritika zbog izuzetno loše igre koju su prikazali protiv Trikolora, posebno znajući da su nam apetiti tada bili ogromni jer smo nešto ranije s Ćirom Blaževićem bili nadomak Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi. Na tom putu zaustavio nas je veliki Portugal kojem smo se ozbiljno suprostavili tokom 180 minuta.

Ipak, stvari su se od tada znatno promijenile, Zmajevi su počeli igrati sjajan nogomet i bilježiti fantastične rezultate, a do kraja pomenutih kvalifikacija pobjedama protiv Rumunije, Bjelorusije, Albanije i Luksemburga, uspjeli smo se probiti na drugo mjesto i uoči meča protiv Francuske u posljednjem kolu imali smo samo bod zaostatka.

Naš tim je u Parizu nakon toga odigrao možda i najbolju utakmicu u historiji reprezentacije, Safetovi puleni su bili fenomelani na “Stade de France” stadionu u Parizu, imali čak i vodstvo od 1:0 nakon sjajnog pogotka Džeke, da bi u 78. minuti sudija Craig Thomson iz Škotske svirao diskutabilan penal za domaće iz kojeg je Nasri pogodio za 1:1, ostavivši svoj tim na prvom mjestu, a Zmajeve na drugom.

Nažalost, bili smo peti u poretku drugoplasiranih, pa nam je od nosioca iz konkurencije Portugala, Hrvatske, Irske i Češke došao opet Portugal, baš kao i dvije godine ranije i nakon 0:0 u Zenici, izgubili smo 6:2 u gostima. Nakon što je naš tim još jednom u baražu ispao od Portugala, ostavši opet bez velikog takmičenja, već u sljedećim kvalifikacijama ostvarili smo historijski plasman na Mundijal 2014. godine. Upravo u tom vremenu, tačnije 8. augusta 2013. godine, naš tim bio je na 13. mjestu FIFA-ine rang liste, što je ujedno i naš najbolji plasman ikad.

Safet Sušić selektor reprezentacije bio je do 2014. godine kada je nakon poraza od Kipra napustio kormilo Zmajeva postavši tako najbolji selektor u historiji našeg tima. Nakon toga je radio za Evian u Francuskoj te Alanyaspor i Akhisarspor u Turskoj. Poslije njega selektori su bili Mehmed Baždarević i Robert Prosinečki, dok je privremeni selektor koji nas je trebao voditi u baražu za Euro 2020 godine Dušan Bajević.

Izvor klix.ba

Exit mobile version