Site icon olovka.info

Bil Gejts: Vakcina protiv Kovid-19 postaće dio imunizacije beba

gejts vakcina

DAVOS/SWITZERLAND, 24JAN13 - William H. Gates III, Co-Chair, Bill & Melinda Gates Foundation, USA talks during the session 'The Global Development Outlook' at the Annual Meeting 2013 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 24, 2013. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo Sebastian Derungs

Milijarder Bil Gejts nedavno je izložio svoje viđenje o vakcini protiv Covid-19 koja je potrebna kako bi se društva ponovno otvorila.

Realno, ako ćemo se vratiti u normalu, moramo razviti sigurno, učinkovitu vakcinu. Moramo napraviti milijarde doza, moramo ih dopremiti u svaki dio svijeta, a trebamo da se sve to dogodi što je brže moguće – rekao je Gejts u postu na blogu.

Vakcina treba biti barem 70 posto učinkovito za zaustavljanje epidemije, rekao je Gates.

Dodao je da je vakcina sa 60-postotnim učinkom korisna, ali da bi u tom slučaju i dalje izbijale lokalne epidemije, dok ništa ispod 60 postotnog učinka vjerojatno neće zaustaviti virus.

Gejts je rekao da je optimističan da bi vakcina mogla biti sigurna i učinkovita za 18 mjeseci, iako bi se to moglo desiti u periodu od 9 mjeseci do dvije godine.

Rekao je da, kada budemo imali upotrebljivu vakcinu, prvo ga treba podijeliti zdravstvenim radnicima, a zatim i osobama u zemljama s niskim primanjima.

Svijetu će trebati 7 milijardi doza ili više ako to bude višedozni lijek, rekao je Gejts. Dodao je da će vakcina za Covid-19 vjerojatno postati dio rasporeda imunizacije novorođenčadi.

Otkako se pojavio, koronavirus je zarazio više od 3,2 miliona ljudi širom svijeta, a umrla je  najmanje 227.971 osoba, pokazuju podaci Univerziteta Džon Hopkins.

Sada ga je možda malo teško vidjeti, ali svjetlo na kraju tunela postoji. Radimo prave stvari kako bismo cjepivo dobili što je brže moguće – rekao je Gejts.

Podsjetimo da je Gejts uložio veliki iznos vlastitog novca u razvoj vakcine protiv novog koronavirusa.

Exit mobile version