Site icon olovka.info

FIFA pokrenula diciplinski postupak protiv Srbije zbog sporne zastave u svlačionici

fifa disciplinski postupak protiv srbije

FIFA je pokrenula je disciplinski postupak protiv Srbije zbog zastave koja se našla u svlačionci srbijanskog tima pred meč s Brazilom.

Naime, radi se o mapi Kosova koja je obojena u boje Srbije, a to su u fudbalskoj reprezentaciji Srbije istakli kako bi motivisali svoje igrače.

Uz to, ispisana je poruka “Nema predaje”, što je trebalo dati još veći motiv reprezentativcima Srbije. Ipak, zastava nije pomogla, ali je izazvala žestoke reakcije.

Stranica “Kosovan football” obratila se FIFA-i riječima da “Srbija doslovno poziva na genocid tokom Svjetskog prvenstva”, u nadi da će stići reakcija krovne kuće svjetskog fudbala.

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrulah Čeku žalio se FIFA zbog te zastave i naveo da je Svjetsko prvenstvo iskorišteno da se promovišu “ksenofobne, genocidne i poruke mržnje prema Kosovu”.

FIFA je citirala dio svog disciplinskog kodeksa koji pokriva nedolično ponašanje, uključujući i “uvredljive gestove, znakove ili jezik” i promovisanje stvari koje nemaju veze sa sportom.

FIFA nije precizirala kada će izreći presudu, a Srbija u ponedjeljak od 11 sati igra protiv Kameruna u drugom kolu Mundijala.

Exit mobile version