Site icon olovka.info

“Fićo” napunio 64 godine – još je među najpopularnijim

fićo

Italijani se s nostalgijom sjećaju popularnog “ćinkvećenta” s kojim su na ljetovanje odlazile i četvoročlane porodice, a ne može se reći da nije bio popularan i na našim prostorima. Rođen 4. jula 1957, popularni “fićo” slavi 64. rođendan.

“Za ove 64. godine ‘fićo’ je prodat u više od šest miliona primjeraka, od kojih su dva miliona noviji primjerci proizvedeni od 2007. godine do danas”, izjavio je Luka Napolitano, menadžer grupe “Stelantis”, dodavši da je fijat 500 i dalje najomiljeniji model u čitavom svijetu.

Osamdeset odsto proizvodnje ovog modela izvozi se u inostranstvo, naročito u Njemačku, Francusku, Ameriku i Japan.

Šezdesetih godina je to bio automobil koji je donio ekonomski rast Italiji i pokrenuo masovnu motorizaciju ove zemlje dok je električni model, koji je u proizvodnji od oktobra 2020, u jeku pandemije, najreprezentativniji “mejd in Itali” proizvod.

Fićo, srećan ti rođendan!!!

Fijat 500E se proizvodi u istorijskoj fabrici “Mirafijori” u Torinu i doživljava neočekivano dobar uspjeh, kako su to izjavili u kompaniji “Stelantis”, a prenio dnevni list Korijere dela sera.

Njihova ideja, s obzirom na ogroman uspjeh, jeste da povećaju proizvodnju sa 70.000 na 140.000 vozila godišnje, što će dovesti i do povećanja rada same fabrike.

U čitavom svijetu se proslavlja prvi “Fijat vorld vajd miting”, gdje je moguće vidjeti ovaj jednostavni automobil, ali kako kažu njegovi obožavaoci – elegantan i sa stilom.

Na pitanje: “Koji automobil je simbol Italije?”, većina stanovnika ove zemlje odgovara: Fijat 500.

To je auto koji je svako u Italiji posledovao bar jednom, bez obzira kom ekonomskom staležu pripadao. Čim je izašao na tržište, “fićo” je koštao 465.000 lira.

Kompanija slavi rođendan sa posebnim TV spotom na televiziji koji je napravljen sa snimkom od prije više od šezdeset godina.

Korišćen je za lansiranje originalnog fijata 500 i prikazuje i snimak najnovijeg fijata 500E uz slogan Come prima, piu di prima! (Kao prije, više nego prije).

(RTS)

Exit mobile version