Site icon olovka.info

Ferštapen slavio na prvim sprint kvalifikacijama u istoriji Formule 1

sprint kvalifikacije u F1

Vozač Red Bula Maks Ferštapen slavio je na prvim sprint kvalifikacijama u istoriji Formule 1 koje su održane danas u Velikoj Britaniji na stazi u Silverstounu.

U Silverstounu su danas održane prve sprint kvalifikacije u F1 koje su se sastojale od utrke na 100 kilometara, odnosno 17 krugova.

Nizozemac je krenuo sa druge startne pozicije i odmah pretekao Luisa Hamiltona, te nije ispuštao vodstvo do kraja i sutra će na trci za Veliku nagradu Velike Britanije krenuti sa prve pozicije.

Hamilton će krenuti drugi, njegov timski kolega u Mercedesu Valteri Botas treći, a Šarl Lekler u Ferariju četvrti.

Osim toga što je današnja sprint utrka bila kvalifikacijska za sutrašnju Veliku nagradu, prva trojica vozača su dobili i bodove u generalnom plasmanu.

Ferštapen je dobio tri boda i sada ima 185, Hamilton dva i sada je na 152, dok je Botas dobio jedan i na 93 boda je u poretku vozača.

Ove sezone će biti održane još dvije kvalifikacione sprint utrke, a staze na kojima će se one održati će biti naknadno određene. Najvjerovatnije će se raditi o Velikoj nagradi Italije u Monci, te Velikoj nagradi Sao Paula u Interlagosu.

Exit mobile version