Site icon olovka.info

Ferstapen pobijedio i u Japanu: Red Bul konstruktorski prvak

maks ferstapen japan suzuka

Vozač Red Bul Rejsinga Maks Ferstapen suvereno trijumfovao na Velikoj nagradi Japana i stigao na korak do obrane titule prvaka.

Ferstapen je današnju trku na Suzuki krenuo s prve startne pozicije i slavio je bez većih problema u 17. trci ove sezone.

Nizozemac je stigao do 13. pobjede ove sezone i osigurao konstruktorsku titulu Red Bulu, drugu zaredom i šestu u istoriji.

Sam Ferstapen je u ovoj sezoni osvojio više bodova (400) nego Luis Hamilton i Džordž Rasel u prvom pratitelju Mercedesu zajedno (305).

Iza Ferstapen su sa 19 i 36 sekundi zaostatka završili vozači MekLarena Lando Noris i Oskar Pjastri, koji je došao do prvog podijuma u karijeri.

Bodove su danas još osvojili četvrti Šarl Lekler (Ferari), peti Luis Hamilton (Mercedes), šesti Karlos Saina (Ferari), sedmi Džordž Rasel (Mercedes), osmi Fernando Alonso (Aston Martin), deveti Esteban Okon (Alpine) i deseti Pjer Gasli (Alpine).

Ferstapen je došao na korak od odbrane titule, pošto je njegova prednost u odnosu na timskog kolegu Serhija Pereza 177 bodova, a u opticaju ih je još 180. Prvu priliku za treći naslov prvaka Nizozemac će imati za dvije sedmice u Kataru.

Exit mobile version