Site icon olovka.info

Ferstapen griješio i pobijedio, srceparajuća trka za Leklera!

Maks Ferstapen

BARCELONA, SPAIN - MAY 21: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 on track during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on May 21, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Clive Mason/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202205210328 // Usage for editorial use only //

Aktuelni šampion Formule 1 Maks Ferstapen trijumfovao je na Velikoj nagradi Španije, šestoj trci ovogodišnjeg šampionata.

Ferstapenu je najbliži u Montmelu bio upravo Peres, čime su njih dvojica ostvarili drugi dvostruki trijumf zaredom za Red Bul. Na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao se Džordž Rasel u Mercedesu, koji je izjednačio svoj najbolji rezultat ove sezone, a ujedno i svog tima.

Lekler je bio taj koji je od starta održavao vođstvo i samo povećavao prednost u odnosu na Ferstapena i Rasela, da bi Holanđanin izletio sa staze u devetom krugu, ali je uspeo da se vrati u trku iza Peresa. Timski kolega mu nije pružio nikakav otpor kada ga je sustigao, ali Rasel jeste, a branilac titule je imao problem i jer mu DRS nije funkcionisao. Dok su se njih dvojica borili, Monegašanin je odjednom počeo da gubi ritam zbog kvara motora i nije bilo drugog rešenja osim da se povuče iz trke.

Ferstapen nikako nije uspeo da se nađe ispred Rasela na stazi, a borbu sa njim je rešio ranijim odlaskom u boks, dok je Peres nedugo zatim rutinski uspeo da se nađe ispred vozača Mercedesa. Holanđanin je zahvaljujući sjajnom ritmu nadoknađivao mnogo vremena u odnosu na vodeću dvojicu, a vođstvo je preuzeo posle njihovih odlazaka po nove pneumatike. Kada je Maks po treći put otišao u boks tim je Peresu poručio da ga propusti, iako je i sam imao šansu za trijumf, ali je on to učinio uz negodovanje.

Vozače Red Bula je na kraju dijelilo 13 sekundi, dok je Peres bio skoro 20 sekundi ispred Rasela, kojem je u finišu tim poručio da mora da pusti gas, inače rizikuje da ne završi trku. Srećom po njega, četvrtoplasirani Karlos Sains junior je bio daleko od njega, ali je miljenik domaće publike tako uspio da spase svoju trku poslije izlijetanja na istom mestu kao Ferstapen, samo dva kruga ranije, poslije kojeg je pao na 11. poziciju sa pete. Vozač Ferarija je u samom finišu profitirao i od toga što su Luisu Hamiltonu iz Mercedesa, isto kao i Raselu, poručili da postoji problem.

Šampionat Formule 1 se nastavlja već sledećeg vikenda trkom za Veliku nagradu Monaka, uz direktne prenose na Sport Klubu HD.

(SportKlub)

Exit mobile version