Site icon olovka.info

Evropska nagrada za uređenje inkluzivnog dječijeg igrališta u Doboju

Nagrada od 50 000 evra u narednih mjesec i po dana trebalo bi da bude na raspolaganju dobojskoj osnovnoj školi „Vuk Stefanović Karadžić“, kaže Ljubiša Blagojević, direktor te obrazovne ustanove.

Rečeno nam je da je maksimalni rok oko 45 dana kada će ta sredstva bitri operativna i na računu  za te namjene, pošto je kod nas aktuelno trezorsko poslovanje. Nadam se da će kraja aprila u najgoroj varijanti taj novac biti operativan“, kaže Blagojević.

Za projekat “Promocija fizičke aktivnosti kod djece sa posebnim potrebama” OŠ “Vuk Stefanović Karadžić”  osvojila je nedavno prvo mjesto i vrijednu novčanu nagradu na konkursu koji je u prošloj godini raspisala Evropska komisija. U konkurenciji je bilo 60 škola iz 32 države, osim dobojske škole sve iz zemalja članica Evropske unije.

Novac će biti iskorišten za izgradnju novog igrališta za djecu sa razvojnim poteškoćama. Sprave namijenjene djeci sa različitim oblicima invaliditeta biće postavljene na mjestu devastiranog inkluzivnog igrališta u dvorištu škole.

Postojeće igralište će biti uklonjeno i sve će biti nanovo urađeno. Uradiće se nova podloga na kojoj će biti postavljene nove sprave. Na postojećem igralištu  manji dio sprava je bio za djecu sa poteškoćama, a veći dio bio je predviđen za svu ostalu djecu. Sada planiramo da kompletno igralište bude inkluzivno igralište. Mi smo ranije postavili reflektore i jednu kameru za nadzor, tako da trenutno nema nekontrolisanog ulaska u taj dio našeg dvorišta. Sa ljudima iz Elektro Doboja, koji će nam biti partner na ovom projektu, dogovoreno je postavljenje ulične rasvjete i taj dio će biti konstantno osvijetljen. Postaviće se i jedna kvalitetnija kamera na našoj dvorani koja će kompletno pokrivati igralište. Uradiće se i novi pristupni put i nova kapija. Gledaćemo da svaku marku opravdamo”, pojašnjava Blagojević.

Ljubiša Blagojević, direktor OŠ Vuk Stefanović Karadžić u Doboju

Veliki planovi za učenike sa poteškoćama

Jedino dječije igralište sa spravama prilagođenim djeci sa razvojnim poteškoćama u Doboju je izgrađeno sredstvima ambasade Rumunije u oktobru 2014. godine. Uništeno je svega nekoliko mjeseci kasnije,  nakon čega je obnovljeno u akciji građana, lokalne vlasti i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP). Potom su sprave na otvorenom ponovo polomljene i u takvom stanju se nalaze duže od dvije godine.

U ovoj školi imaju mnogo veće planove od izgradnje i uređenja novog igrališta za djecu sa posebnim potrebama.

Naša prva verzija bila je da od postojeće spravarnice napravimo salu za tu djecu. Sa ovom nagradom, međutim, otvaraju se neki novi vidici. Pokušaćemo da iznađemo nova sredstva. Ne prijemu nam je i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić obećao znatnu finansijsku pomoć. U četvrtak idemo u Ministarstvo prosvjete RS da i njima prezentujemo našu priču i projekat. Želimo da pokušamo motivisati sve ljude koji nam mogu pomoći da napravimo jednu adekvatnu zgradu u kojoj će biti organizovana i nastava fizičkog vaspitanja za naše učenike. Ovu školu pohađa 55 učenika  sa poteškoćama. Jedan od naših roditelja, arhitekta Radislav Mišić, obećao nam je da će uključiti i od sebe napraviti projekat za tu novu zgradu. Kada to bude gotovo onda ćemo tačno znati koja će nam sredstva biti potrebna ”, dodaje direktor ustanove Ljubiša Blagojević.

Exit mobile version