Site icon olovka.info

Eskobar: Spremne sankcije zbog retorike (VIDEO)

eskobar kongres sad

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za zapadni Balkan Gabriel Eskobar obratio se Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa o angažmanu američke administracije na ovom području.

Sjedinjene Države sa lokalnim političarima i partnerima angažovani su na sprečavanju povratka u, kako kaže Eskobar, problematičnu prošlost BiH. Kaže i da zbog retorike imaju spremne sankcije protiv predstavnika Republike Srpske.

Eskobaru su kongresmenu postavili brojna pitanja, među kojima i o retorici političara u BiH, dok su posebno predstavnicu iz Sent Luisa pitali za retoriku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za zapadni Balkan kaže da su sankcije protiv zvaničnika Sprske spremne i da na tome rade sa partnerima iz EU.

Nedavne prijetnje institucijama na državnom nivou od strane Milorada Dodika su opasne. Prijete da podriju Dejton, evropski izbor i perspektivu svih građana BiH. Intenzivno smo angažovani sa lokalnim akterima i našim partnerima da se suprotstavimo bilo kojim potezima koji prijete povratku na problematičnu prošlost BiH, umjesto da se osigura njena svjetlija budućnost – kaže Eskobar.

https://arh3.rtrs.tv/arhiva/2021/10/28/tvclip049676.mp4

Po njegovom mišljenju američko prisustvo u BiH i dalje je ključno za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te napretka postignutog prethodnih 26 godina nakon donošenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sarađujemo sa Evropskom unijom i drugima kako bi izvršili pritisak da se sprovedu reforme čime bi se BiH osiguralo mjesto u evro-atlantskoj zajednici. Јasan put BiH od Dejtona do Brisela vodi kroz dalje reforme, uključujući izborne, ekonomske i reforme u vladavini prava od kojih će koristi imati svi građani. Mi i Evropska unija vršimo pritisak da se te reforme ostvare – tvrdi Eskobar.

Cilj Sjedinjenih Država je podrška integracijama šest država zapadnog Balkana u evropske institucije i njihovo eventualno članstvo u Evropskoj uniji.

Eskobar kaže da je zapadni Balkan region koji ekonomski obećava i da bi samo saradnjom, zemlje mogle da riješe političke izazove i ubrzaju promjene. Cilj je, kaže, da poboljšaju životni standard, zaustave odliv mozgova i osiguraju prosperitet.

(RTRS)

Exit mobile version