Site icon olovka.info

VREMENSKA PROGNOZA I EROTIKA: Kuštrinović otkriva kakva nas zima čeka nakon vrele jeseni

nebojša kuštrinović vremenska prognoza

Dok uživamo u, kako meteorolozi prognoziraju, posljednjim danima zlatne, tople jeseni, mnoge kopka pitanje: Kakva nas zima čeka nakon raskošnog miholjskog ljeta? Kakva je vremenska prognoza za predstojeću zimu?

Nebojša Kuštrinović, banjalučki meteorološki veteran kaže da nema razoga za brigu. Zima će, najvjerovatnije, biti duga ali blaga. I to ne kaže samo popularni Kuštro, nego i Evropski centar za srednjoročne i dugoročne vremenske prognoze.

– Oni predviđaju da će zima na Balkanu biti toplija od prosjeka, a padavine će biti u granicama prosjeka. Dakle, dosta blaga zima, a snijega će biti nešto više samo na planinama – kaže Nebojša Kuštrinović.

Sve ovo se, nažalost, uklapa u trend globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena. Nestaju dobra stara četiri godišnja doba, sve će se u budućnosti svoditi na dva perioda: hladni i topli.

Pošto je Kuštro pobornik narodne meteorologije i kada je u pitanju vremenska prognoza, podsjeća i na poslovicu: “Što se lišće duže održi, to se zima više produži.” Lišće je ove jeseni dugo šuštalo, pa će i zima biti dosta duga, ali i prilično blaga. Ali, još ništa nije sigurno! Valja sačekati Svetog Luku, koji nam dolazi za četiri dana, 31. oktobra.

– Na taj dan, po tradiciji, čobani puštaju ovnove na ovce i prate šta se događa, pa iz toga isčitavaju kakva će biti zima – kaže Kuštro, pa objašnjava: Ako ovce “ne daju na sebe”, zima će biti oštra i hladna, ako lako pristaju na ljubav, to je dobar znak, jer predskazuje blagu zimu.

Vremenska prognoza po ovcama-Hladna ili blaga zima

– Eto, malo erotike iz životinjskog carstva nije na odmet ni u meteorologiji – kaže šeretski banjalučki meteorolog.

Objašnjava, međutim, da ovo nisu nikakve bapske priče, nego dokaz da životinje nepogrešivo slijede svoj prirodni instikt i kada je u pitanju vremenska prognoza.

– Ako ovce slute da će zima biti oštra i teška, odbijaju da se pare, kako se ne bi ne bi jagnjile po velikoj hladnoći koju jaganjci ne mogu da prežive. Jednostavno, materinski instinkt – kaže Kuštro.

Izvor srpska.info

Exit mobile version