Site icon olovka.info

Epilog akcije “Rudnik”: Uhapšeno šest osoba

akcija rudnik

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Tuzlanskom kantonu uhapsili šest osoba u okviru akcije “Rudnik” zbog sumnje na udruženo zloupotrebljavanje položaja ili ovlaštenja.

“Pretresene su osobe, stambeni i poslovni objekti te pokretne stvari na devet lokacija, Gračanici i Živinicama koje koristi šest osoba i tom prilikom su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku”, saopštili su iz SIPA.

Kako se dodaje, osumnjičene osobe trenutno se nalaze u prostorijama SIPA i nad njima je u toku kriminalistička obrada.

“Navedene aktivnosti realizovane su po naredbama Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Opštinskog suda u Tuzli, u saradnji sa MUP Tuzlanskog kantona”, dodaje se u saopštenju.

Podsjećamo, mediji su u toku dana prenijeli da je u akciji agencije SIPA uhapšen poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH Enver Bijedić.

“Radi se o predmetu u kojem je prethodila višemjesečna istraga ovog Tužilaštva a odnosi se na nezakonitosti  prilikom namještanja višemilionskog tendera za firmu iz Gračanice za izvođenje  istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli Tuzla, prilikom čega su više šuta poništeni tenderi kako bi se pogodovalo ovoj firmi, što je okončano zaključivanjem ugovora sa ovom firmom koja nema ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova”, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona .

(Nezavisne)

Exit mobile version