Site icon olovka.info

Električni kamioni autonomije do 500 kilometara FOTO/VIDEO

električni kamioni

Evropska unija pritiska industriju kamiona da ispunjava klimatske ciljeve. Novi modeli do 2025. u prosjeku treba da emituju 15 odsto ugljen-dioksida manje, a do 2030. barem 30 odsto manje.

Električni kamioni dometa od oko 500 kilometara će njemačkim putevima krenuti već ove godine, ali samo za probu. Serijska proizvodnja modela eActros LongHaul treba da počne 2024. godine, saopštio je u ponedeljak Daimler Track.

Prve modele kamiona eActros kompanija je počela da pravi prošle godine. Riječ je o kamionima za takozvani distributivni transport koji u zavisnosti od modela, imaju tri ili četiri paketa baterija. Oni bez dopune mogu da pređu do 400 kilometara.

Električni kamioni eActros

Prelazeći sa motora sa unutrašnjim sagorijevanjem na nove pogone, Dajmler Trak se prvenstveno oslanja na baterije i gorivne ćelije.

Kompanija sebe opisuje kao svjetskog lidera u proizvodnji kamiona, autobusa i drugih komercijalnih vozila i ima više od 100.000 radnika.

Evropska unija pritiska industriju kamiona da ispunjava klimatske ciljeve. Novi modeli do 2025. u proseku treba da emituju 15 odsto ugljen-dioksida manje, a do 2030. barem 30 odsto manje.

Ako proizvođači omanu, čekaju ih visoke kazne.

Električni kamioni
Exit mobile version