Site icon olovka.info

Elektorski koledž danas glasa o konačnom rezultatu izbora u SAD

elektori amerika

Iako su izbori u SAD održani prije pet sedmica, taj proces još nije okončan jer će Elektorski koledž tek danas glasati o budućem američkom predsjedniku, a već su poznata imena nekih od elektora ove godine, među kojima je i Hilari Klinton.

Elektori su inače predstavnici birača, čiji je broj proporcionalan broju stanovnika svake od njih, te se oni sastaju i glasaju čime se zvanično okončava izborni proces.

Elektori gotovo uvijek glasaju za predsjedničkog kandidata koji je pobijedio u državi koju predstavljaju.

Elektorski koledž se sastoji od ukupno 538 predstavnika 50 američkih država. Oni bi današnjim sastajanjem trebali formalno potvrditi rezultate američkih predsjedničkih izbora na kojima je predviđena pobjeda demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

Svih 50 američkih država potvrdilo je predviđene rezultate glasanja na svojim teritorijama, prema kojima je kandidat Demokratske stranke Džo Bajden osvojio 306 elektorskih glasova naspram 232, koliko ih ima aktuelni predsjednik i kandidat republikanaca Donald Trump, piše BBC.

Inače, američki Ustav ukazuje striktno ukazuje na to da Elektorski kolegij ne mogu činiti članovi Kongresa ili osobe koje obavljaju neku od funkcija u saveznim državama.

Shodno tome, članovi Elektorskog koledža mogu biti penzionisani političari, državni i lokalni iazbrani zvaničnici, aktivisti i lobisti te osobe koje imaju ličnu ili profesionalnu vezu sa kandidatom.

Kada je riječ o ovogodišnjem sastavu Elektorskog koledža jedna od članica će biti bivša državna sekretarka i prva dama Hilari Klinton koja je od Donalda Trampa izgubila na predsjedničkim američkim izborima 2016. godine.

Klinton je nakon izbora u Elektorski koledž rekla da “će biti uzbudljivo glasati za Džao Bajdena i Kamalu Heris budućeg predsjednika i potpredsjednicu”.

Klinton je ranije pozivala na ukidanje Elektorskog koledža nakon što je 2016. godine poražena iako je imala tri miliona više glasova od Trampa.

Podsjećamo da je Tramp i ove izbore u nekoliko navrata nazvao lažnim i nepoštenim te uložio nekoliko sudskih žalbi i zahtijevao ponovno brojanje glasova u određenim državama koje su opet potvrdile Bajdenovu pobjedu.

Zbog Trampovog naglog i neosnovanog zahtjeva i pristupa, izgubio je čak i podršku nekoliko bliskih pristalica republikanaca.

Exit mobile version