Site icon olovka.info

Dres Njemačke povučen iz prodaje jer broj podsjeća na nacistički simbol FOTO

fudbalski dres njemačke reprezentacija 44

Proizvođač sportske opreme Adidas i Fudbalski savez Njemačke povukli su iz prodaje dres njemačke reprezentacije sa brojem 44 nakon kritike da dizajn cifara podsjeća na nacistički simbol.

Njemačka kompanija Adidas predstavila je prošlog mjeseca nove dresove u kojima će reprezentativci igrati na predstojećem Evropskom prvenstvu, a korisnici društvenih mreža primijetili su da broj 44 u novom dizajnu na bijelom dresu podsjeća na “SS” simbol po kojem je bio poznat Šucštafel – glavna paravojna organizacija pod komandom Adolfa Hitlera i nacističke partije.

Nakon primjedbi i žustrih rasprava u javnosti, od danas više nije moguće u Adidasovoj onlajn prodavnici naručiti njemački dres sa brojem 44, a u međuvremenu su obustavljene sve isporuke već kupljenih dresova sa spornim brojem. Takođe, nijedan nemački fudbaler neće nositi 44 na leđima.

Na udaru kritike našao se Adidas, ali iz čuvene kompanije tvrde da su Fudbalski savez Njemačke (DFB) i njegovi partneri odgovorni za dizajn imena i brojeva na novim dresovima.

U Adidasu rade pripadnici oko 100 nacija, naša kompanija se zalaže za promociju različitosti i inkluzije i aktivno se suprotstavljamo ksenofobiji, antisemitizmu, nasilju i mržnji u bilo kom obliku. Svaki pokušaj da se promovišu stavovi koji marginalizuju nisu dio naših vrijednosti. Kompanija odlučno odbacuje svaku insinuaciju da je to bila naša namjera – rekao je portparol Adidasa Oliver Brigen za nemačku agenciju DPA.

Dres Njemačke za prvenstvo Evrope nije jedini koji je postao predmet polemika i kritika pošto se i engleska javnost, uključujući poznate ličnosti i političare, nedavno uzbunila zbog detalja na kragni bijele garniture.

Šampionat Evrope u Njemačkoj počinje 14. juna, a finale je na programu mesec dana kasnije.

/RTRS/

Exit mobile version