Site icon olovka.info

Drama u Formuli 1 zbog koje je hitno pokrenuta istraga: Ukrali ste nam bolid

aston martin bolid

Formula 1 se ovog vikenda vozi u Barseloni na Velikoj nagradi Španije, a u centru pažnje su timovi Red Bull i Aston Martin budući da voze gotovo identičan bolid.

Naime, Aston Martin je predstavio novu verziju svog bolida koji uveliko podsjeća na Red Bulov “RB18”, a to je bilo dovoljno da FIA odmah pokrene istragu.

Nije ovo slučajnost jer je više tehničkog osoblja iz našeg tima prešlo u Aston Martin. Ne možemo zaustaviti ljude i spriječiti ih da iz naše kompanije iznesu znanje koje imaju u glavi. Međutim, nije fer, niti je prihvatljivo izvršiti prijenos intelektualne svojine”, rekao je prvi čovjek Red Bula Kristian Horner i time stavio svima do znanja kako smatra da je u pitanju klasična krađa dizajna.

I legendarni Helmut Marko, inače savjeržtnik Red Bula, slaže se s Hornerom, te je pojasnio kompleksni proces kopiranja dizajna koji može i ne mora biti kažnjiv.

“Sve je u redu jer kopiranje nije zabranjeno. Međutim, trebalo bi pojasniti kako se tačno dogodilo. Sedmoro ljudi je iz našeg tima prešlo kod njih, našeg glavnog aerodinamičara su odveli i ponudili mu sumanut novac. Istražujemo i druge činjenice, i izgleda da postoje dokazi da su podaci bili sačuvani i preneseni. Postavlja se pitanje da li možete iskopirati nešto toliko detaljno, a da niste imali dokumente koji bi vam pokazali kako da to uradite”, rekao je Marko na njemačkoj televiziji.

Podsjetimo, Aston Martin je još prije dvije godine bio na meti prozivki zbog identičnog bolida kakav je Mercedes vozio godinu dana ranije.

Exit mobile version