Site icon olovka.info

Dr Sanja Stankić u Doboju održala predavanje “Ravna stopala kod djece”

Čak 95 odsto trogodišnjaka ima neki problem sa ravnim stopalima, ali se sva ta stanja ne mogu posmatrati kao poremećaj jer novija istraživanja i klinička praksa ukazuju na to da se stopalo djeteta formira do desete godine, izjavila je fizijatar u Centru za fizikalnu rehabilitaciju u zajednici pri dobojskom Domu zdravlja Sanja Stankić.

Stankićeva je rekla novinarima da ovaj procenat odgovara nekim svjetskim statistikama, dodajući da se taj broj skoro upola smanjuje kada djeca napune pet ili šest godina.

Kada je riječ o patološkim oblicima i rigidnom ravnom stopalu, ona navodi da će oblik takvog stopala, najvjerovatnije, ostati i da ga uzrokuje više faktora, između ostalog genetički i faktori okoline od kojih je naznačila neadekvatnu obuću i manjak fizičke aktivnosti.

“U većini slučajeva ravna stopala ne uzrokuju probleme. Kod težih slučajeva rigidnog ravnog stopala javlja se bol u potkoljenicama, u stopalima, i to je jedan od znakova da bi roditelji trebali dovesti dijete na fizijatrijski pregled”, poručila je Stankićeva koja je danas za roditelje i vaspitače dobojske predškolske ustanove “Majka Jugovića” održala predavanje “Ravna stopala kod djece”.

Prema njenim riječima, problem ravnih stopala rješava se odgovarajućim vježbama kojima djeca jačaju mišiće i na taj način se sprečavaju kasnije komplikacije.

Stankićeva je napomenula da djeca koja tek prohodaju treba što više da se kreću bosa kako bi stopalo prirodno ojačalo, a kasnije da im se obezbijedi udobna i savitljiva obuća.

Ona je dodala da novija istraživanja ukazuju na to da takozvani anatomski ulošci, koji se kupuju u trgovinama, ne utiču značajno na poboljšanje formiranog svoda stopala.

Direktorica vrtića Anđelka Kuzmić rekla je da je predavanje organizovano za vaspitače i roditelje s obzirom na to da je tokom preventivnih zdravstvenih pregleda u decembru utvrđeno da veliki broj djece ima ravna stopala.

“To su neka blaga odstupanja koja se pomoću laganih vježbi vrlo lako mogu otkloniti u ovom uzrastu, tako da ćemo u sklopu redovnih fizičkih aktivnosti u vrtiću raditi sa djecom, a roditelji to moraju nastaviti kod kuće”, izjavila je Kuzmićeva.

Kristina Radonjić, majka dvoje djece uzrasta četiri i osam godina, kaže da je stariji sin imao problem sa ravnim stopalima koji je saniran odgovarajućim vježbicama tri puta dnevno.

Ona kaže da je bila opreznija sa mlađim detetom prateći da li hoda pravilno i prilikom izbora odgovarajuće obuće.

/Policijska uprava Doboj/

Exit mobile version