Site icon olovka.info

Dr Danijel Atijas: U Doboju nazastupljeniji uzroci smrti kardiovaskularni problemi i karcinomi

dr danijel atijas

U Doboju na mjesečnom nivou u prosjeku umre od 50 do 70 ljudi, a najčešći uzrok su kardiovaskularne bolesti i karcinom, izjavio je ljekar Doma zdravlja Danijel Atijas.

Atijas, koji je i mrtvozornik, rekao je Srni da kod preminulih dominira starosna dob od 50 do 70 godina, ali da ima onih od 80 do 90 godina.

On je naveo da, kada je riječ o uzročnicima smrti, kod ljudi starije dobi usljed hipertenzije i dijabetesa dolazi do srčanih oboljenja, dok mlađi najčešće obolijevaju od karcinoma – žene od karcinoma dojki, digestivnog trakta i mokraćnog mjehura, a muškarci od karcinoma prostate.

On je ukazao na značaj preventivnih zdravstvenih pregleda i podsjetio na aktivnosti koje u tom pravcu sprovodi dobojski Dom zdravlja.

“U sklopu porodičnih timova stalno apelujemo i insistiramo kod pacijenata, na primjer, da žene moraju obaviti ginekološki pregled najmanje jednom u dvije godine radi prevencije nastanaka karcinoma”, izjavio je Atijas.

On je najavio da će krajem marta u ovoj zdravstvenoj ustanovi početi sa HPV vakcinacijom koja je besplatna za djecu od 11 do 14 godina.

Atijas je ukazao i na značaj redovnog mjerenja krvnog pritiska i šećera.

“Stariji od 18 godina trebali bi jednom u dvije godine da obave pregled krvnog pritiska, a gojazniji pacijenti sa bodimas indeksom preko 30 da mjere šećer i holesterol”, istakao je Atijas.

On je poručio da kod holesterola moraju biti izračunate četiri komponente, ne samo holesterol i gliceridi, nego i HDL i LDL.

“Loš holesterol je tihi ubica, odnosno začetnik plakova u krvnim sudovima zbog kojih može doći do srčanih i moždanih udara, kao posljedica visokih masnoća koje mogu biti nasljedne ili zbog pretjeranog unosa slatke i masne hrane i nedostatka fizičke aktivnosti”, pojasnio je Atijas.

/SRNA/

Exit mobile version